Općina Centar Sarajevo nastavlja pružati podršku samozapošljavanju mladih

11.12.2021. 11:04 / Izvor: Akta.ba
centar

Kroz Program samozapošljavanja mladih i unaprjeđenja poduzetništva na području Općine Centar, finansijski podržano 11 najboljih biznis planova.

Pored projekata koje realizuje sa međunarodnim partnerima, Općina Centar Sarajevo nastavlja i samostalno pružati podršku samozapošljavanju mladih i u tu svrhu izdvojena su sredstva u iznosu od 150 hiljada KM.

Tako je ove godine, kroz Program samozapošljavanja mladih i unaprjeđenja poduzetništva na području Općine Centar Sarajevo, finansijski podržano 11 najboljih biznis planova.

Program je imao za cilj poticaj poduzetništva i samozapošljavanja mladih osoba do 35 godina sa područja Općine Centar Sarajevo kroz stručnu podršku u poduzetništvu (trening i mentorstvo) i kroz sufinansiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.

Postupak evaluacije pristiglih prijava, ocjenjivanja biznis planova, prezentacije i izrade rang liste sa prijedlogom iznosa finansiranja provodila je Komisija za dodjelu bespovratnih sredstava koju je imenovao općinski načelnik.

Na osnovu Odluke o realizaciji programa poticaja za samozapošljavanje mladih i unaprjeđenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine Centar Sarajevo i definisane metodologije (ILO), 19 kandidatkinja i kandidata ocijenjeno je da ispunjavaju uslove za razmatranje dostavljenih poslovnih poduhvata.

Pored ocjene poduzetničkih vještina procijenjenih od trenera/mentora u procesu stručne podrške, evaluaciju poslovnih planova i prezentacije biznisa evaluirala je i Komisija.

Odlukom o dodjeli bespovratnih sredstava namijenjenih za poticaj preduzetništva i samozapošljavanja mladih sa područja Općine Centar Sarajevo, 11 najboljih poslovnih ideja finansijski je podržano.

Obzirom da je iznos sredstava potreban za pružanje finansijske podrške svim kandidatima koji su ostvarili rezultat preko 60 poena viši od dostupnog i raspoloživog iznosa, rang lista i prijedlog za finansiranje formirana je počevši od najbolje ocijenjenog poslovnog prijedloga prema slabije ocijenjenim, do krajnjeg utroška sredstava u iznosu od 150.000,00 KM.

Rang listu sa prijedlogom iznosa finansiranja i Odluku o dodjeli bespovratnih sredstava namijenjenih za poticaj preduzetništvu i samozapošljavanju mladih sa područja općine Centar Sarajevo možete pronaći na linku

Kandidati, koji su finansijski podržani kroz program samozapošljavanja mladih i unaprjeđenja poduzetništva na području općine Centar Sarajevo, bit će blagovremeno obaviješteni o terminu potpisivanja Ugovora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije