U toku radovi na obnovi prvog inkluzivnog parka na području općine Centar

08.04.2022. 10:20 / Izvor: Akta.ba
inkluzivni park

Sam park, smješten preko puta Bosanskog kulturnog centra, je imenovan 2019. godine po partizanskoj heroini iz Drugog svjetskog rata.

Na osnovu sporazuma o sufinansiranju ovog projekta, kojeg su potpisali načelnik Srđan Mandić i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, iz budžeta Općine Centar je izdvojen iznos od 60.330 KM, dok je pomenuto ministarstvo obezbijedilo iznos od 120.000 KM.

Za izvođača radova je nakon provedene tenderske procedure odabrana firma „Babel“ sa čijim predstavnikom je potpisan ugovor. Tokom pripremnih radova uklonjen je stari mobilijar kao i ostala infrastruktura. Novi park je poseban po tome što će mobilijar biti prilagođen i za djecu sa poteškoćama u razvoju.

Planirano je postavljanje tobogana sa kombinovanim spravama, njihalice, troredne ljuljačke, edukativnih panela, jednostruke klackalice kao i sigurnosne jednostruke klackalice.

Obnovljeni park će biti osvijetljen modernom LED rasvjetom tako da će se moći koristiti i noću. Također je u planu postavljanje novih klupa i kanti za otpatke. Zbog povećane sigurnosti djece svi segmenti za igru će imati gumenu takozvanu antistres podlogu dok će prilazi biti popločani betonskim kamenim kockama. Prema projektu u parku će također biti i dio zelene površine oko 300 metara kvadratnih koja će biti hortikulturno uređena što podrazumijeva sijanje nove trave, niskog rastinja i žive ograde.

Pored navedenog također je u planu sadnja devet novih stabala japanske trešnje što će biti realizovano u saradnji sa Kantonalnim javnim komunalnim preduzećem „Park“.

Sam park, smješten preko puta Bosanskog kulturnog centra, je imenovan 2019. godine po partizanskoj heroini iz Drugog svjetskog rata. Jelena Vitas je tragično stradala u logoru Jasenovac od ustaškog terora krajem 1944. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije