Izabrani izvođači dionice Tuzla-Maoča na budućem autoputu do Orašja

27.04.2022. 09:18 / Izvor: Akta.ba
AUTOPUT

Autoceste FBiH donijele su odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača u otvorenom postupku za izradu idejnog (dopuna) i glavnog projekta dionice Tuzla-Maoča na budućem autoputu Orašje-Tuzla.

Autoceste FBiH donijele su odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača u otvorenom postupku za izradu idejnog (dopuna) i glavnog projekta dionice Tuzla-Maoča na budućem autoputu Orašje-Tuzla, saznaje Akta.ba.

Riječ je o grupi ponuđača na čelu sa IPSA Institutom, a tu su još i sarajevske firme Divel, Design & QC i PPG, kao i banjalučka firma INK Constructor. Posao je vrijedan 8,77 miliona KM.

 

"Shodno navedenoj Odluci uprave i prijedlogu i preporuci Komisije za javne nabavke ugovor za pružanje usluga "Izrada (dopuna) Idejnog i izrada Glavnog projekta autoceste Orašje- Tuzla, dionica Tuzla Maoča" u vrijednosti od 7.499.791,63 KM sa uračunatim popustom od 5% bez uračunatog PDV-a, odnosno 8.774.756,21 KM dodjeljuje se grupi ponuđača: IPSA INSTITUT d.o.o. Sarajevo; DIVEL d.o.o. Sarajevo; DESIGN & QC d.o.o. Sarajevo; PPG d.o.o. Sarajevo, CONSTRUCTOR d.o.o. Banja Luka, koja je u otvorenom postupku dostavila prihvatljivu ponudu, koja ispunjava sve uslove i zahtjeve iz tenderske dokumentacije, nakon provedene e-aukcije", navedeno je u odluci. 

Da podsjetimo, Vlada FBiH je najavila da će dati svaku podršku gradnji autoputa Tuzla-Brčko-Orašje, kako bi se što bolje infrastrukturni povezali Brčko distrikt i Tuzlanski kanton. U martu je bio organizovan i sastanak u vezi izmjene trase autoputa Tuzla - Brčko - Orašje na kojem su prisustvovali i gradonačelnici Srebrenika i Gradačca, te predstavnici poslodavaca iz ovih gradova. Oni su iznijeli incijativu da se trasa prilagodi i njima, kako ne bi bili izolovani. 

"
Ovaj sastanak je bio vezan samo za projekat autoputa Tuzla - Brčko - Orašje, gdje postoji volja, postoje i neke tehničke pretpostavke i izgleda ekonomska opravdanost da se ta trasa izmijeni, da ide bliže naseljenim mjestima. Budući da je Vlada Federacije preko svoje Autoceste otvorila projekat 6. januara, budući da je projekat u toku ovdje treba politička odluka da li se mijenja trasa da bismo mi to mogli imputirati u projekat", izjavio je premijer Novalić.

Naglasio je da Vlada FBiH čvrsto stoji iza ekonomske stabilnosti Tuzlanskog kantona, te njegove komunikacijske deblokade.

Boljim povezivanjem na savremenu putnu mrežu stvorili bi se preduslovi za još brži razvoj Gradačca, Srebrenika, Gračanice, pa i cijelog Tuzlanskog kantona.

E.S. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije