Simbol multikulturalnosti Hrvatske: Otvoren Islamski centar u Sisku

09.09.2022. 09:11 / Izvor: Akta.ba
islamski centar sisak

Hrvatska je primjer za zemlje u svijetu po slobodi i pravima muslimana, rekao je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prilikom otvaranja Islamskog centra u Sisku koji nosi njegovo ime.

"Hrvatska je primjer za zemlje u svijetu po slobodi i pravima muslimana", rekao je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prilikom otvaranja Islamskog centra u Sisku koji nosi njegovo ime.

Erdogan je na otvaranju nove džamije u Sisku rekao da je tokom njegovog prošlog posjeta Hrvatskoj prije šest godina Europi i svijetu poslana "poruka protiv diskriminacije, tolerancije, islamofobije i ksenofobije".

Turski predsjednik kazao je kako se takve poruke "o prijateljstvu, bratstvu, miru i suživotu" šalju i danas.

"To nije slučajno jer je Hrvatska primjer zemlje u Europi i svijetu u pogledu slobode, blagostanja, poštovanja i prava muslimana (…) Ova sloboda ne odnosi se samo na našu muslimansku braću nego i druge vjere i kulture u Hrvatskoj", rekao je turski čelnik.

Naglasio je da je nova džamija simbol "uzornog položaja i multikulturalnosti Hrvatske".

Pred više od tisuću okupljenih vjernika i onih koji su htjeli vidjeti Erdogana pred novim Islamskim centrom koji nosi njegovo ime i izgrađen je i turskim sredstvima, on je rekao da Ankara nikad nije zaboravila na svoju "braću i prijatelje s kojima dijeli zajedničku povijest, ljudske i kulturne veze" u regiji.

"U našim srcima nikad nismo odvajali Sisak od Amasye, Petrinju od Burse, Zagreb od Ankare, Sarajevo od Istanbula i Mostar od Rizea", rekao je.

sisak

Zahvalio je Hrvatskoj na pomoći u borbi protiv razornih šumskih požara u Turskoj i izrazio sućut obiteljima poginulih u potresima koji su pogodili Baniju, nakon kojih je Ankara poslala izdašnu pomoć.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je kako je u Sisku u četvrtak otvoren "spomenik kulture, modernosti, islamskoj zajednici i modernoj Hrvatskoj", demokratskoj zemlji otvorenoj za "sve ljude dobre volje, svih vjera i zdravih svjetonazora".

Milanović je govorio o poginulim braniteljima iz redova Bošnjaka koji su stali u obranu Hrvatske zajedno sa svojom hrvatskom braćom.

"Ako nas oni sad gledaju, a vjerujem da nas gledaju, ovaj Islamski centar je spomenik njihovoj hrabrosti, patriotizmu, vjeri u bolje sutra i domovinu", rekao je Milanović. 

Turskog i hrvatskog predsjednika pred Islamskim centrom dočekao je i velik broj onih koji su stigli autobusima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, posebice Unsko-sanskog kantona.

Na ceremoniji je bio prisutan niz hrvatskih ministara i drugih aktera političkog života. Bili su ondje i vjerski i politički predstavnici iz zaljevskih zemalja i drugih europskih država.

Muftija Mešihata Islamske zajednica u Hrvatskoj Aziz Hasanović na ceremoniji je rekao da je otvorenjem Islamskog kulturnog centra grad Sisak dobio unikatni vjerski objekt te se na "svjetskoj kulturnoj i vjerskoj karti potvrđuje kao multikulturalno i religijsko središte u kojem svi građani žive skladno i u zajedništvu".

sisak

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček u svom je govoru rekla da je džamija simbol pobjede muslimanske zajednice Siska, ali i njegovih građana koji ne gube duh usprkos svim nedaćama – ratu, poplavama, potresima.

"Islamski kulturni centar će obogatiti Sisak i Hrvatsku jer pokazuje svo bogatstvo različitosti kojima obiluje ovaj grad. Moramo učiti jedni od drugih jer ćemo tako biti pametniji svi zajedno", rekla je sisačka gradonačelnica.

Otvorenje Islamskog centra pozdravio je i sisački biskup Vlado Košić.

"Budimo suradnici, budimo prijatelji. Kako kaže papa Franjo, svi smo braća - fratelli tutti. Muslimani i kršćani danas osobito trebaju biti suradnici u borbi za vrijednosti braka i obitelji, koja je zajednica muškarca i žene s djecom, u obrani ljudskog života od začeća, u zalaganju za pravdu, istinu i mir cijelog svijeta. Vjernici trebaju društvo prožimati duhovnošću i unositi u njega moralne principe, ali ne smiju dozvoliti da politike njima manipuliraju", poručio je biskup Košić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije