Jablanica traži priključak na Koridor Vc

10.11.2022. 10:41 / Izvor: Akta.ba
Jablanica

U Jablanici je u srijedu održan sastanak predstavnika Općine Jablanice i delegacije JP "Autoceste FBiH" na kojemu se razgovaralo o priključku Jablanice na trasu Koridora Vc.

U Jablanici je u srijedu održan sastanak predstavnika Općine Jablanice i delegacije JP "Autoceste FBiH" na kojemu se razgovaralo o priključku Jablanice na trasu koridora Vc.

Općinski načelnik Damir Šabanović i predsjedavajući Općinskog vijeća Emir Muratović sa suradnicima razgovarali su o ovoj temi s predstavnicima JP Autoceste Federacije BiH koju je predvodio direktor Elmedin Voloder, saopćeno je iz Općine Jablanica.

Tema sastanka bila je realizacija zaključka Doma naroda Parlamenta FBiH iz 2017. godine, kojim se obavezuje Vlada FBiH da osigura najpovoljniji priključak općini Jablanica na trasu koridora Vc, a održan je na inicijativu zastupnice u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Majre Dautbegović.

Na sastanku je bilo riječi o nekoliko problematičnih točaka na priključnoj dionici puta Konjic-Jablanica, koje će JP Autoceste FBiH u narednom razdoblju posebno analizirati i uraditi potrebne studije da bi se vidjela opravdanost i mogućnosti zahvata.

Predloženo je da Općinsko vijeće Jablanica, na ime kompenzacije za nanesenu štetu općini Jablanica, koja je izmjenom trase odmaknuta od koridora Vc, zatraži od Vlade Federacije BiH da u skladu za zaključkom Doma naroda Parlamenta FBiH pronađe rješenje kojim bi se Jablanica, ali i ostale općine koje prometno gravitiraju prema jablaničkom čvorištu, povezale kvalitetnijim i sigurnijim cestama.

U tom smislu spomenut je projekt izgradnje novog mosta preko Jablaničkog jezera u Ostrošcu, kao regionalnog projekata, kojim bi se općina Jablanica s postojeće magistralne ceste M17 povezala s regionalnoj cesti prema Rama-Prozoru i Fojnici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije