Aktivno osam gradilišta

Janjić: Prioritet rekonstrukcija puta Foča-Šćepan polje i mosta na Tari

13.03.2023. 11:21 / Izvor: SRNA
Šćepan polje

Jedan od prioriteta Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara u narednom periodu jeste rekonstrukcija regionalnog puta Foča-Šćepan Polje u dužini od 20,5 kilometara.

Jedan od prioriteta Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara u narednom periodu jeste rekonstrukcija regionalnog puta Foča-Šćepan Polje u dužini od 20,5 kilometara, rekao je danas Srni zamjenik ministra Ognjen Janjić.

Janjić je rekao Srni da je prioritet i rekonstrukcija mosta preko rijeke Tare, koji na ovoj dionici puta povezuje BiH i Crnu Goru, smatrajući da je neophodno u ovaj projekat uključiti izgradnju i prilaznih puteva.

"Već smo u Podgorici održali sastanak sa ministrom kapitalnih investicija Crne Gore Ervinom Ibrahimovićem i, između ostalog, razgovarali o rekonstrukciji mosta preko Tare, što je prvi korak u realizaciji ovih projekata", rekao je Janjić.

Ističući da je neophodno učiniti sve potrebne predradnje da se krene i sa rekonstrukcijom prilaznog puta Foča-Šćepan Polje, Janjić je naveo da je o tome razgovarano i sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem. 

Prema njegovim riječima, taj putni pravac za Republiku Srpsku i BiH ima višestruki značaj, jer povezuje Foču, Istočno Sarajevo, Sarajevo, Podgoricu i Tiranu i ima veliki značaj u povezivanju zemalja Balkana.

"Rekonstrukcija ove dionice puta ima višestruki značaj za sve građane Republike Srpske i Federacije BiH zbog činjenice da bi ogroman broj putovao upravo ovim putem na crnogorsko primorje", rekao je Janjić i dodao da bi se izgradnjom mosta na rijeci Sutjesci dobila nova trasa puta od Foče do Tjentišta.

Govoreći o razvoju željezničkog saobraćaja, Janjić je istakao elektrifikaciju pruge Doboj-Tuzla-Zvornik, te željeznički koridor Sarajevo-Doboj, odnosno "Vc", koji bi trebalo da kompletno bude završen u narednih šest godina, kao i unapređenje bezbjednosti pružnih prelaza.

Naglašavajući da je trenutno aktivno osam gradilišta, Janjić smatra da bi do 2025. godine trebalo da bude završen sjeverni dio koridora od Doboja do Sarajeva.

Janjić je naglasio da se u saradnji sa Vladom Srbije radi na realizaciji sporazuma za željeznički granični prelaz Novi Zvornik-Brasina, s ciljem pojednostavljenja sprovođenja granične procedure i što kraćeg zadržavanja vozova na ovom graničnom prelazu u željezničkom saobraćaju.

"Za razvoj i modernizaciju željezničkog sektora trebalo bi da iskoristimo fondove EU i da se u tom smislu ugledamo na Srbiju koja bi iz tih fondova trebalo da povuče oko 600 miliona evra", rekao je Janjić.

On je naglasio da je programom Ministarstva komunikacija i transporta, osim pobrojanih prioriteta, planirano još nekoliko važnih infrastrukturnih projekata, kao i završetak procesa digitalizacije u oblasti transporta.

"Planirana je obnova i razvoj plovidbe na plovnom putu rijeke Save, kao i deminiranje desne obale ove rijeke, dok bi trebalo da se radi i na rekonstrukciji mostova na Savi kod Gradiške i mosta koji spaja Brčko i Gunju", rekao je Janjić.

On je istakao da je planirana i izradnja projektno-tehničke dokumentacije za obnovu magistralnog puta Sarajevo-Trnovo-Foča i dodao da je veoma važna realizacija Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o saradnji na realizaciji projekta brze ceste Sarajevo-Beograd-Sarajevo.

"U narednom periodu želimo da unaprijedimo sektor komunikacija, informacionih sistema i poštanskih usluga uz usklađivanje regulatornog okvira sa zakonodavstvom EU", rekao je Janjić.

On smatra da bi veoma brzo trebalo finalizirati tender i odabrati kompaniju koja bi vršila proces digitalizacije, da se taj proces privede kraju, kako bi ušli u eru digitalnog signala i krenuli u korak sa zemljama iz okruženja i ostatka Evrope.

Janjić smatra da novi saziv Savjeta ministara nastavlja da radi i na poboljšanju saradnje sa entitetskim ministarstvima i javnim preduzećima Republike Srpske i Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, zajedno sa ministrom komunikacija i transporta u Savjetu ministara Edinom Fortom određeni su prioriteti na kojima će resorno ministarstvo značajno raditi u naredne četiri godine.

"Prvih dana mandata ovog Savjeta ministara ne mogu se ni očekivati neki epohalni rezultati, ali je jako bitno da smo uspostavili saradnju sa ministarstvima Republike Srpske i Federacije BiH, te odredili najbitnije projekte koje ćemo nastojati da realizujemo prema planiranoj dinamici", rekao je Janjić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije