dionica Medakovo – Ozimice

Ovo je najveći investicijski projekt BiH u posljednjih 30 godina (video)

18.04.2023. 12:55 / Izvor: Akta.ba
projekt

Napustivši praksu izgradnje kratkih dionica i ugovarajući poslove za funkcionalne dionice "od petlje do petlje", JP Autoceste FBiH su početkom marta potpisale najveći investicijski ugovor u posljednjih 30 godina u Bosni i Hercegovini.

Napustivši praksu izgradnje kratkih dionica i ugovarajući poslove za funkcionalne dionice "od petlje do petlje", JP Autoceste FBiH su početkom marta potpisale najveći investicijski ugovor u posljednjih 30 godina u Bosni i Hercegovini.

Radi se o dionici autoceste na Koridoru Vc Medakovo – Ozimice ukupne dužine 21,3 kilometar.

Ova dionica se radi na području tri općine Žepče, Maglaj i Tešanj i rok za izvođenje radova je 30 mjeseci.

"Na dionici Medakovo – Ozimice gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, petnaest podvožnjaka i jedan tunel dužine 2200 metara, a zajedno sa dionicom Putnikovo Brdo – Medakovo čija je izgradnja počela u novembru prošle godine, činit će funkcionalnu prometnu cjelinu", pojasnili su iz JP Autoceste FBiH.

Izgradnja dionice Medakovo – Ozimice finanansira se sredstvima osiguranim u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB), te bespovratnim sredstvima Evropske unije koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Izvođač radova je Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S., a vrijednost ugovorenih radova iznosi 361.753.355 eura bez PDV-a.

Sjeverni dio Koridora do polovine 2026. 

"Radovi su u toku od petlje Zenica sjever do Žepča (20 km), kao i od entitetske crte prema Tešnju i od Tešnja do južnog dijela Maglaja (30 km). Sredinom aprila pokrenuta je tenderska procedura za izgradnju posljednje dionice na sjeveru, od Maglaja do Žepča (12 km), pa će početkom jeseni kompletan ovaj dio Koridora biti u izgradnji. Do polovine 2026. godine sjeverni dio Koridora, od Sarajeva do Save, trebao bi biti u potpunosti izgrađen", poručili su.

Kako će izgledati buduća trasa autoceste od Medakova do Ozimica pogledajte u videu ispod.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije