Najznačajniji objekat na poddionici

Aktivni radovi na završetku izgradnje mosta Počitelj, uskoro potpuno spajanje

15.05.2023. 11:41 / Izvor: Akta.ba
most počitelj

Preostalo je da se dovrši nekoliko stotina metara autoceste od tunela Počitelj do mosta Počitelj.

Most Počitelj na Koridoru 5C prema ranijim planovima trebao je biti završen u martu prošle godine. Ipak, došlo je do određenih zakašnjenja, pa će proces trajati još neko vrijeme. Kompanija Hering objavila je na Youtubu snimku iz zraka trenutnih radova. Uskoro se očekuje potpuno spajanje mosta.

Vrijednost ugovora za izgradnju mosta Počitelj iznosi 28.114.889 eura bez PDV-a i riječ je o najznačajnijem objektu na poddionici, ukupne dužine 945 i maksimalne visine 100 metara, čijom će izgradnjom biti spojene dvije obale rijeke Neretve.

Osim mosta, na poddionici se gradi i petlja s naplatnim mjestom i pristupnim saobraćajnicama do regionalne ceste Buna – Domanovići i magistralne ceste M-17, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa.

Akta.ba podsjeća, izgradnja dionice Počitelj – Zvirovići je podijeljena u dva lota. LOT 1 je petlja Počitelj – početak mosta Počitelj i kraj mosta Počitelj – petlja Zvirovići, a vrijednost radova iznosi 56.522.840 eura bez PDV-a.

Radovi su počeli krajem 2019. godine, a predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je bio 24 mjeseca, te za LOT 2 30 mjeseci. Rokovi su zbog brojnih okolnosti probijeni u nekoliko navrata.

Kada je riječ o pristupnim cestama, do sada je asfaltiran dio autoceste od Zvirovića kod Međugorja zaključno s tunelom Počitelj, te dio od mosta Počitelj do tunela Kvanj nedaleko od Bune, južno od Mostara.

Preostalo je da se dovrši nekoliko stotina metara autoceste od tunela Počitelj do mosta Počitelj.

Nakon završetka bit će izgrađeno novih 20 kilometara autoputa na Koridoru 5C.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije