Ima li razloga za brigu

Građani zabrinuti: Ima li benzinska pumpa koja se gradi na Koševu potrebne dozvole?

01.06.2023. 10:41 / Izvor: Akta.ba
Benzinska

Foto: Akta

Benzinska pumpa koja se gradi na području Mjesne zajednice Breka - Koševo II zabrinula je građane koji žive u bilizini.

Benzinska pumpa koja se gradi na području Mjesne zajednice Breka - Koševo II zabrinula je građane koji žive u bilizini.

"Benzinska pumpa je neposredno u blizini zgrade, tu je vrtić, centar za zadravo starenje i teniski tereni. Ne znamo ni da li imaju okolišnu dozvolu", kazala nam je Lejla Hadžiabdić, predstavnica građana.

Građani ovog naselja su pokrenuli online peticiju protiv izgradnje pumpe.

"Iako smo pokrenuli online peticiju saznali smo da ona nije pravno valjana. Počeli smo skupljati potpise i idemo sa njima u mjesnu zajednicu", naglasila je Lejla.

 

"Mi smo pripremili idejno rješenje za izgradnju savremene benzinske pumpe sa kafićem i marketom. Neki od benefita ovog projekta su svakako fiskalni prihodi, nova radna mjesta, nove investicije, novi sadržaji i usluge. Velika pažnja se poklanja ekologiji, te je u tom smislu napravljen sistem prilagođen najstrožijim propisima koji se odnose na problematiku zaštite ljudi i okoliša. Investicija se u prvoj fazi odnosi na izgradnju savremene benzinske pumpe, kafića i marketa, a vrijednost prve faze se procjenjuje na 2,5 miliona maraka. Dugoročni plan kompanije jeste ugradnja turbo punjača za električne automobile. Iskreno se nadamo da će Općina Centar prepoznati značaj ove investicije te podržati našu namjeru da uložimo sredstva u cilju stvaranja novih vrijednosti“, kazala je Indira Pašović, direktorica EOL-a na tadašnjem sastanku u Općini Centar.

benzinska

Nedžad Ajnadžić (SDA), bivši načelnik Općine Centar, u septembru 2021. je kazao da je namjera općinske vlasti u Centru, na čelu sa načelnikom Srđanom Mandićem (Naša stranka), da nezakonito izgradi benzinsku pumpu u ulici Patriotske lige u blizini stadiona Koševo.

"Želim reći samo ono što ja znam, a to je da je Općinsko vijeće, zajedno sa subjektima planiranja, donijelo izmjene i dopune regulacionog plana Koševo. Imali smo zahtjev privatnih lica koji imaju svoju parcelu neposredno uz Ulicu Patriotske lige. Zahtjev je bio da se eventualno na toj parceli u perspektivi, gradi benzinska pumpa. Zavod i organi planiranja općine su to razmatrali, te dali jako stroge uvjete, ali još uvijek nema konačne odluke da se ostavi šrafirana parcela", kazao je Ajnadžić za "Avaz".

Iz kompanije EOL  za Akta.ba su demantovali ove navode.

"Nažalost, susretali smo se sa paušalnim i malicioznim izjavama nekolicine pojedinaca koji nisu stanovnici ove mjesne zajednice. Isti nisu nikada imali uvid u glavni projekat objekta, kao ni ostale pojedinosti na isti, te se takve izjave mogu smatrati klevetama", istakla je za Akta.ba Amina Pašović, prokurista društva.

Naglašava da je benzinska  pumpa bezopasna za građane i usklađena sa najstrožijim ekološkim standardima.

"Potcrtavamo, izgradnjom BP Koševo kultivišemo ovaj dio naselja, nudimo klijentima nove sadržaje i zapošljavamo 12 radnika. Sve benzinske pumpe društva imaju zatvoreni sistem isparavanja para, a u skladu sa Direktivama EU, te su kao takve potpuno bezopasne za treća lica, te se veselimo otvoriti svoja vrata stanovnicima Koševa u septembru tekuće godine", poručila je.

Naglašavaju da kao takav projekat benzinske pumpe sadrži nezavisnu i stručnu studiju o utjecaju na okoliš kao i pozitivnu reviziju procjene na okoliš. Dodaje da su oba dokumenta sačinjena od strane ovlaštenih i nezavisnih subjekata koji su potvrdili da je planirana benzinska pumpa usklađena sa najstrožijim ekološkim standardima.

Iz Udruženja Eko akcija kažu benzinska pumpa ima potrebne dozvole.

"Pumpa, nažalost, ima sve potrebne dozvole što u našem zakonskom okviru i nije bio neki problem - propisi kojima se reguliše rad benzinskih pumpi su iz '70-ih godina prošlog stoljeća", kazao je Anes Podić iz Eko akcije.

Poslali smo upit i Općini Centar, ali do objave ovog članka nismo dobili odgovor.

E.O.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije