Zajednički interesi

Izgradnja ceste Sarajevo - Beograd i Banja Luka - Split u interesu obje vlade BiH

09.06.2023. 08:54 / Izvor: Akta.ba
projekti

Sastanak je održan uoči zajedničke sjednice vlada Federacije BiH i Republike Srpske.

Federalna ministrica prometa i komunikacija Andrijana Katić i ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarali su jučer u Banjoj Luci o projektima izgradnje prometne infrastrukture, razvoju autocesta i brzih cesta. Sastanak je održan uoči zajedničke sjednice vlada Federacije BiH i Republike Srpske.

Jedna od ključnih tema razgovora bila je izgradnja autoceste Sarajevo - Beograd - Sarajevo, te intenziviranje aktivnosti javnih poduzeća kako bi se projekt ubrzao i realizirao u najkraćem mogućem roku. Drugi značajan projekt o kojem su razgovarali je planirana izgradnja autoceste/brze ceste Banja Luka - Split, do granice s Republikom Hrvatskom.

Kako se navodi u saopćenju Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, ministri su zaključili da je potrebno intenzivirati razgovore oko ovih, ali i brojnih drugih tema, poput potencijala u oblasti željezničkog prometa, raspodjele sredstava naplaćenih od domaćih telekom operatera u saradnji sa resornim ministarstvom u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Riječ je o iznosu od 52,5 miliona KM.

Ova sredstva bi svakako olakšala izgradnju cestovne infrastrukture u oba entiteta, a time i dva ranije spomenuta projekta, jer se radi o sredstvima namijenjenim upravo za takve infrastrukturne projekte.

Također, ministri su izrazili opredjeljenje za kontinuiranu saradnju iz oblasti prometa i komunikacija, saopćeno je iz Federalnog ministarstvo prometa i komunikacija.

  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije