POVEĆANJE POSLOVANJA

Volkswagen će investirati milijardu eura u Južnu Ameriku

05.07.2023. 10:50 / Izvor: Agencije
 Volkswagen

Njemački proizvođač vozila Volkswagen će uložiti milijardu eura u poslovanje u Južnoj Americi do 2026. godine kako bi podmirio sve snažniju potražnju.

Njemački proizvođač vozila Volkswagen će uložiti milijardu eura u poslovanje u Južnoj Americi do 2026. godine kako bi podmirio sve snažniju potražnju.

Procjenjuje se da bi do kraja desetljeća južnoameričko automobilsko tržište trebalo godišnje rasti za 11 posto, čime bi se svrstalo među najbrže rastuća tržišta u svijetu, javlja dpa.

Do 2027. Volkswagen planira povećati poslovanje u Brazilu, najvećem južnoameričkom tržištu, za 40 posto.

Kompanija očekuje da će u Brazilu prijelaz na automobile na potpuno električni pogon biti manje dinamičan nego u Evropi. Procjenjuje se da bi ukupni udio baterijskih električnih vozila (BEV) na brazilskom tržištu kroz deset godina trebao dosegnuti oko četiri posto. Volkswagen planira rasti snažnije od tržišta.

Oslanjanje na alternativni pogon

Dok tržište u potpunosti ne prijeđe na vozila na električni pogon, Volkswagen će se oslanjati na alternativni pogon, pa će svi novi modeli proizvedeni u regiji i dalje moći u potpunosti koristiti biogorivo.

Volkswagen je najveći proizvođač automobila u Brazilu, s ukupno 25 miliona proizvedenih vozila u proteklih 70 godina, od čega je četiri miliona izvezeno.

U četiri tvornice proizvodi više modela automobila, uključujući Polo, Virtus, Nivus, Taos i T-Cross, prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije