BROJNI BENEFITI

Veliki značaj poddionice Tarčin-Ivan za lokalnu zajednicu i život stanovnika

06.07.2023. 10:26 / Izvor: Akta.ba
PROJEKTI

Puštanje u promet poddionice Tarčin-Ivan predstavlja značajan korak naprijed za razvoj lokalnih zajednica, donoseći brojne benefite i unapređujući kvalitetu života stanovnika.

Puštanje u promet poddionice Tarčin-Ivan predstavlja značajan korak naprijed za razvoj lokalnih zajednica, donoseći brojne benefite i unapređujući kvalitetu života stanovnika. Ova nova autocesta omogućava poboljšan pristup turističkim, trgovačkim, ekonomskim, rekreacijskim i vjerskim centrima, kao i zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.

Završetak poddionice predstavlja veliki korak ka izgradnji Koridora Vc, jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u Bosni i Hercegovini.

"Puštanje u promet poddionice Tarčin-Ivan ima veliki značaj za nas. Primijetili smo smanjenje gužvi na cesti M-17, koju često koristimo, posebno djeca koja putuju u školu. Manje gužve znače brži i redovniji protok autobusa. Osim toga, udaljenost koju moramo preći do Sarajeva, gdje većina nas radi, kao i do Mostara, smanjena je zahvaljujući ovoj novoj autocesti", kaže Fikret Šarić, mještanin ovog područja.

Smanjenje gužvi

Osim odličnih vijesti za građane i olakšanja prometnih gužvi, Bosna i Hercegovina je dobila novih 6,9 kilometara autoceste, što je rezultiralo smanjenjem cestovne udaljenosti između Sarajeva i Mostara te omogućilo ugodniju i sigurniju vožnju. Otvorenjem ove poddionice, gužve na magistralnom putu su se smanjile, a privrednim subjektima je omogućen brži pristup odredištima iz industrijske zone bez potrebe za ulaskom u grad.

Otvaranjem tunela Ivan i nastavkom izgradnje koridora Vc prema jugu, koji prolazi kroz Konjic, grad je dobio bržu i lakšu komunikaciju prema luci Ploče, ali i prema aerodromima u Mostaru i Sarajevu. Ova nova povezanost stvara dodatnu vrijednost za cjelokupnu privrednu sliku ovog dijela Bosne i Hercegovine.

"Izgradnja autoputa ima iznimno pozitivan utjecaj na našu lokalnu zajednicu, posebno na mjesnu zajednicu Raštelica i Tarčin. Značajno su smanjene prometne gužve kroz naselje Donja Raštelica, gdje se nalazi jedna područna škola, a često smo se suočavali s nesrećama sa smrtnim ishodom. Također, ova dionica smrti, kako su je mnogi nazivali, a koja je povezivala naselje Raštelica i Bukovice, više ne postoji i zahvaljujući autoputu je neće biti", mišljenja je Sabahudin Kazić, pomoćnik načelnika Općine Hadžići.

Moderni transportni sistem

Savremena cestovna komunikacija predstavlja ključni faktor za razvoj postojećih i otvaranje novih poslovnih aktivnosti u gotovo svim područjima. Nova autocesta Tarčin-Ivan otvara vrata napretku, pružajući stanovnicima i privredi Bosne i Hercegovine brojne mogućnosti za dalji razvoj i prosperitet. Kontinuirana ulaganja u putnu i transportnu infrastrukturu svjedoče o opredijeljenosti Bosne i Hercegovine ka stvaranju modernog transportnog sistema koji će zadovoljiti potrebe stanovništva i stimulisati dalji ekonomski rast.

Sa svakim novoizgrađenim kilometrom autoceste Bosna i Hercegovina jača svoju poziciju regionalnog ekonomskog centra, pružajući nove mogućnosti približavanju Evropskoj uniji.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije