Putnikovo brdo - Medakovo

Pogledajte trenutne radove na dionici autoputa koji prolazi kroz tri općine

14.07.2023. 12:54 / Izvor: Akta.ba
putnikovo brdo
OTVORI GALERIJU

Radovi na dionici Koridora Vc Putnikovo Brdo-Medakovo koji prolazi kroz tri općine, Usoru, Doboj Jug i Tešanj, u dužini od 8,5 kilometara, teku planiranom dinamikom.

Radovi na dionici Koridora Vc Putnikovo Brdo-Medakovo koji prolazi kroz tri općine, Usoru, Doboj Jug i Tešanj, u dužini od 8,5 kilometara, teku planiranom dinamikom. Oko stotinu radnika i građevinska mehanizacija su svakodnevno na trasi, a Autoceste FBiH objavile su danas fotografije na kojima se vidi trenutna situacija na gradilištu, javlja Akta.ba. 

Podsjetimo, ugovor o izgradnji 8,5 kilometara duge dionice koridora Vc Putnikovo brdo – Medakovo potpisan je u novembru prošle godine.

Vrijednost ugovorenih radova je 167.062.555,93 eura sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 mjeseca.

Na dionici Putnkovo Brdo – Medakovo gradit će se šest mostova, jedan cut&cover tunel, pet potputnjaka, jedan natputnjak, sedam hidrotehničkih objekata, dvije petlje, čeono naplatno mjesto te jedan centar za održavanje i kontrolu prometa na autocesti.

Također, dio projekta je i regulacija rijeke Usore u dužini potrebnoj za izvođenje predmetne dionice autoceste na koridoru Vc, regulacija rijeke Tešanjke, izmještanje postojeće magistralne ceste M-4, dužine 8,5 kilometara te rekonstrukcija lokalnih cesta.

U Autocestama FBiH ranije su istakli kako bi projekt izgradnje autoputa na trasi panevropsokog koridora Vc kroz BiH trebao biti završen 2028. godine.

Inače, za ovaj dio Bosne i Hercegovine početak radova na izgradnji prvih kilometara autoputa predstavlja historijski događaj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije