VIŠKOVIĆ U MOSKVI

Rusi će u BiH graditi energetsko postrojenje vrijedno 20 miliona eura

16.10.2023. 09:39 / Izvor: Akta.ba
energetika

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je da bi na području Zvornika trebalo da bude izgrađeno postojenje za pretvaranje prirodnog gasa u tečni.

U okviru radne posjete Ruskoj Federaciji, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je u Moskvi prisustvovao prezentaciji projekta gasifikacije Republike Srpske, koji je predstavio glavni inženjer kompanije "Sapienti".

Tokom sastanka, predstavljena je inicijativa za investiciju u Zvorniku, gdje bi investitor izgradio postrojenje za komprimovanje prirodnog gasa, u okvirnoj vrijednosti od 20 miliona eura,

Premijer Višković istakao je da bi investitor u ovom pogonu vršio komprimovanje prirodnog gasa iz tečnog u gasno stanje, nakon čega bi se transportovao do krajnjih potrošača na tržištu BiH.  

On je istakao da je Vlada Republike Srpske zainteresovana za realizaciju ovakve jedne investicije, koja bi, potencijalno, mogla biti od značaja i za preduzeća iz energetskog sektora, poput TE "Gacko", koja bi mogla da zamijeni skupi mazut sa ekološki prihvatljivijim i jeftinijim komprimovanim prirodnim gasom.

"Sa potencijalnim investitorima dogovorili smo da napravimo projektni zadatak, odnosno da putem resornog ministarstva sagledamo eventualne potrošače. Tu se mogu uključiti i domaćinstva, gradske toplane, bolnice, odnosno svi koji bi željeli da koriste gas kao energent. Anketiraćemo potencijalne korisnike i na osnovu toga dostaviti potrebne ulazne parametre budućem investitoru, gdje će on napraviti idejno rješenje, nakon čega će biti poznata i cijena i obim investicije, s tim da je okvirna vrijednost jednog takvog pogona oko 20 miliona eura", kazao je premijer Višković.

VISKOVIC

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, naglasio je da će se u narednom periodu obaviti potrebne analize s ciljem da se utvrdi broj potencijalnih korisnika.

"To treba da pokaže studija koju ćemo zajedno raditi sa potencijalnim investitorom i na osnovu toga dokazati prednosti upotrebe gasa u odnosu na dosadašnje energetske izvore, koji su koristili za svoju proizvodnju", rekao je ministar Đokić i dodao da korisnici ovog sistema mogu biti velika energetska postrojenja, poput banjalučke toplane, koja se sada suočava sa značajnim problemima kada je u pitanju nabavka drvne sječke.

Pored premijera Viškovića i ministra Đokića, sastanku u Moskvi prisustvovali su i Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske i Luka Petrović, direktor "Elektroprivrede Republike Srpske".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije