Iskorak u energetsku sigurnost

Otvoreni radovi na plinovodu Zlobin – Bosiljevo

24.11.2023. 08:59 / Izvor: HINA
plinovod

Plinovod Zlobin – Bosiljevo, predviđene dužine 58 kilometara koštat će 155 miliona eura.

Premijer Andrej Plenković otvorio je u četvrtak u Bosiljevu radove na izgradnji plinovoda Zlobin – Bosiljevo, predviđene dužine 58 kilometara, u što će se uložiti 155 miliona eura, te poručio da je to iskorak u energetsku sigurnost i jačanje kritične infrastrukture u zemlji.

Radove izvodi zajednica ponuditelja na čelu s tvrtkom Monter – Strojarske montaže iz Zagreba, čije je finansiranje osigurala Vlada RH.

Tim će se plinovodom omogućiti transport plina s LNG terminala na Krku ka zemljama središnje i jugoistočne Europe.

Naglašeno je da će se njegovom izgradnjom uvećati raznolikost transporta i izvora opskrbe prirodnim plinom na hrvatskom tržištu i stvoriti preduvjeti za dodatnu opskrbu Europske unije.

Premijer je rekao da se plinovodi prilagođavaju za budući protok vodika.

"Dakle, ovo je pravodobna investicija, inteligentno korištenje finansijskih sredstava Europske unije za najveće energetske krize s pogledom na energetsku tranziciju i nove energente", ustvrdio je Plenković.

Predsjednik Uprave tvrtke Plinacro Ivica Arar kazao je da će taj plinovod omogućiti "prihvat plina s LNG terminala do njegovog sadašnjeg tehničkog kapaciteta od tri i pol milijarde kubičnih metara godišnje".

Time će se zadovoljiti energetske potrebe Hrvatske i u najzahtjevnijim okolnostima opskrbe i potrošnje plina. Ključna je to karika i za povećanje transporta plina prema Mađarskoj i Sloveniji te smanjenje ovisnosti zemalja u okruženju o ruskom plinu", rekao je Arar.

Dovršetak radova na izgradnji top plinovoda očekuje se tokom 2025. godine

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije