IZDVOJENO 700.000 KM

Potpisani ugovori za sanaciju deponija u USK

25.11.2023. 09:57 / Izvor: Nezavisne novine
usk potpis

Ugovori o dodjeli sredstava za sanaciju i uređenje deponija, te odlagališta otpada na području Unsko sanskog kantona potpisani su u Bihaću

Ugovori o dodjeli sredstava za sanaciju i uređenje deponija, te odlagališta otpada na području Unsko sanskog kantona potpisani su u Bihaću, pa će se izdvojiti ukupno 700 hiljada maraka za šest komunalnih preduzeća koja se bave ovom djelatnošću.

Prema riječima Senada Dizdarića, ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša u Vladi USK, na javni poziv su aplicirala komunalna preduzeća iz svih općina i gradova, izuzev iz Velike Kladuše.

"Ove godine smo u odnosu na prošlu ova izdvajanja povećali za 200 hiljada maraka i time želimo unaprijediti situaciju u oblasti upravljanja otpadom gdje postoji mnogo problema. Ipak, za razliku od nekih ranijih godina, sada je stanje mnogo bolje, iako se još uvijek koristi stara i prevaziđena tehnologija zbrinjavanja otpada", kazao je Dizdarić.

Predstavnici komunalnih preduzeća su istakli kako će sredstva iskoristiti za nabavku mehanizacije i inertnog materijala kojim bi se obavilo pokrivanje otpada, a planira se i ograđivanje onih deponija koje nisu zaštićene, kao i ugradnja videonadzora.

"Sredstva koja su nam dodijeljena iskoristićemo za nabavku mašine koja će nam omogućiti da zatrpavamo otpad, jer ukoliko se to redovno  ne čini onda se prostor deponije samo širi, a nama je u interesu da to držimo pod kontrolom", kazao je Mehura Selimović, direktor preduzeća "Komrad" koje održava deponiju Gorjevac nadomak Bihaća.

Prema nekim procjenama, ukupna količina otpada koji se na području Unsko sanskog kantona sakupi na godišnjem nivou iznosi preko stotinu hiljada tona.

U cijelom poslijeratnom periodu lokalne vlasti u ovdašnjim općinama muku muče s održavanjem lokalnih deponija, od kojih neke predstavljaju potencijalne ekološke bombe.

Takva situacija je sa deponijom na lokalitetu Magarice, u neposrednoj blizini Sanskog Mosta, koja se nalazi na uzvišenju iznad grada i preko četiri decenije ima karakter privremenog odlagališta, a sa ovoga lokaliteta često dopiru neugodni mirisi. Problem s odlaganjem čvrstog otpada na području USK planirao se riješiti izgradnjom regionalne deponije, koja bi bila jedinstvena za sve gradove i općine u USK.

Projekat je podržavala i Svjetska banka ali je on, nakon što se dugo godina suočavao s nizom problema, konačno ugašen zbog nemogućnosti da se odredi trajna lokacija za njenu izgradnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije