IMS Gear

Njemačka tvornica dolazi u Osijek i zapošljava oko 300 ljudi

12.12.2023. 10:57 / Izvor: Jutarnji list
osijek

IMS Gear, njemačka kompanija komponenti i dijelova za automobilsku industriju u Hrvatskoj će početi graditi svoj prvi proizvodni pogon u Europi.

IMS Gear, njemačka kompanija komponenti i dijelova za automobilsku industriju uskoro će u Hrvatskoj početi graditi svoj prvi proizvodni pogon u Europi izvan Njemačke, konkretno u Poduzetničkoj zoni Nemetin u Osijeku.

Prvi korak u tom smjeru učinjen je u ponedjeljak kada su Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka i Wolfgang Weber, član Uprave IMS Geara potpisali kupoprodajni ugovor za 33 hektara zemljišta na kojem će se graditi nova tvornica u kojoj bi trebalo biti zaposleno između 250 i 300 radnika.

"Ovo je još jedna odlična vijest iz Osijeka. Riječ je o tvrtki čija je primarna djelatnost proizvodnja komponenti i sustava zupčanika za automobilsku industriju i druge grane industrije, koja ima proizvodne pogone u Njemačkoj, SAD-u, Meksiku i Kini, a u svijetu zapošljavaju oko 3000 radnika. Izuzetno nam je zadovoljstvo da im je nakon Njemačke, gdje imaju osam tvornica, iduća destinacija upravo Osijek.", rekao je Radić, otkrivši kako su Nijemci za zemljište ponudili 1,1 miliona eura.

"Planirana vrijednost investicije je oko šest miliona eura, a ovdje će proizvoditi sastavne dijelove za opskrbu kupaca iz automobilske industrije sa sjedištem u JI Europi.", dodao je Radić.

Weber je, pak, istakao da su u kompaniji, s tradicijom od 160 godina, za svoj prvi evropski iskorak izvan Njemačke, odabrali Hrvatsku i Osijeku zbog niza razloga, od povoljne investicijske klime, preko smanjenih ograničenja u poslovanju zbog uvođenja eura i ulaska Hrvatske u Schengen, do odlično strateškog položaja Osijeka.

Podrška gradske vlasti

"Odabrali smo Hrvatsku, jer je riječ o dinamičnoj članici Europske unije, s mladim menadžmentom i administracijom, pri čemu se osjeća kako ljudi žele rasti i napredovati. Zašto Osijek? Ovo je idealna lokacija jer možemo doseći sve naše klijente koji nisu u Hrvatskoj, već u Mađarskoj, BiH ili Srbiji. Strateški je ovo perfektna lokacija. Pronašli smo vrlo lijep prostor, a najvažnija je bila ambicija koju smo osjetili u gradskoj vlasti. Rekli su kako nam silno žele pomoći da dođemo i pokrenemo svoju kompaniju u Osijeku. Također, tu je i Sveučilište, za nas savršeni uvjeti.", rekao je Weber, dodavši kako planiraju zaposliti 250-300 radnika.

Uskoro će početi izgradnja tvornice, a s proizvodnjom bi mogli krenuti sredinom ili krajem 2025. godine, pri čemu će raditi slične proizvode kao i u tvornicama u Njemačkoj.

Radić je dodao i kako je Grad Osijek krenuo u proširenje PZ Nemetin, gdje se inače već gradi nova tvornica američke kompanije Jabil koja bi trebala zaposliti oko 1500 radnika.

U Gradu čekaju da im Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine daruje dodatnih 36 hektara zemljišta u Nemetinu, nakon čega će ići u raspisivanje novih tendera za nove investitore.

Grad će u PZ Nemetin uložiti i proračunskih 2,2 miliona eura za infrastrukturu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije