Nismo čuli za namjere 10 njemačkih kompanija

Ćorić: Privredna komora RS nije upoznata sa namjerama njemačkih kompanija

27.12.2023. 09:42 / Izvor: Srpska.info
rs

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da u ovoj asocijaciji nisu upoznati sa namjerama njemačkih kompanija da u RS-u otvaraju firme.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjavio je da je u proteklih 20 dana najmanje 10 velikih kompanija iz Njemačke došlo u RS jer znaju da ona može dugoročno da obezbijedi snabdijevanje gasom iz Rusije.

"Njemačke kompanije ne mogu da istrpe da gas koje su dobijale po 300 dolara sada košta 3.000 dolara. Njemačka neće dugo godina doći u priliku da ima ekonomsku cijenu gasa kao u Republici Srpskoj", naveo je Dodik.

On je još rekao da su na području RS-a, od Prnjavora, Gradiške i Banjaluke prisutne brojne strane kompanije, navodeći da se u Laktašima trenutno otvaraju dvije fabrike, dok će na kraju iduće godine biti otvorena i treća, u kojoj će se zaposliti oko 2.500 radnika.

Predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić kaže da u ovoj asocijaciji nisu upoznati sa namjerama njemačkih kompanija da u RS-u otvaraju firme.

U Privrednoj komori RS znaju samo da se otvaraju 2 fabrike u Aleksandrovcu.

"Dobro sam upoznat o dvije značajne strane investicije na području Laktaša koje su u završnoj fazi, ali za namjere velikih njemačkih kompanija zaista ne znam.", kaže za Srpskainfo Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS.

Naime, u Aleksandrovcu kod Laktaša njemačka kompanija "Mahle" je izgradila jedan od najvećih proizvodnih objekata u auto-industriji u BiH. 

Riječ je o investiciji od oko 20 miliona eura i treba da bude zaposleno oko 700 radnika.

Takođe, u poslovnoj zoni u Aleksandrovcu italijanska kompanija "PMP Industries" gradi novi proizvodni pogon u vrijednosti od oko 40 miliona eura. 

U novom pogonu će se proizvoditi komponente za drobilice.

Inače, ova firma je prisutna u Republici Srpskoj od 2006. godine jer u Gradišci imaju firmu "PMP Jelšingrad".

Kada je u pitanju 2022. godina, u BiH je zabilježeno ukupno 1.440,3 miliona KM direktnih stranih investicija, a od toga 1.001,2 miliona KM u Federaciji BiH (učešće 69,5%), 394,1 miliona KM u Republici Srpskoj (učešće 27,4%), te 45 miliona KM u Brčko Distriktu (učešće 3,1%).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije