Petogodišnja inicijativa

FMERI i UNDP potpisali Finansijski sporazum za "Zelenu tranziciju"

28.12.2023. 16:27 / Izvor: Akta.ba
fmeri

FMERI i UNDP u BiH potpisali Finansijski sporazum za zajednički rad na realizaciji programa "Zelena tranzicija".

Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine, Vedran Lakić, i vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, Sylvain Merlen, potpisali su danas Finansijski sporazum za provedbu strateškog programa "Zelena tranzicija".

Ovaj sporazum označava važan početni korak u realizaciji ove petogodišnje inicijative koju predvode vlasti u Bosni i Hercegovini uz podršku UNDP-a.

Cilj je uspostaviti sistemski pristup te jačati saradnju za provedbu zelene tranzicije u Bosni i Hercegovini, usklađene sa Zelenom agendom EU za Zapadni Balkan.

Program, čija je dugoročna vizija pravedna tranzicija ka ekonomiji i društvu sa nultom neto emisijom stakleničkih plinova do 2050 godine, obuhvata niz međusobno povezanih intervencija i projekata za strateško rješavanje ovog izazova, kroz četiri ključne oblasti, uključujući dekarbonizaciju i otpornost na klimatske promjene, cirkularnu ekonomiju, smanjenje zagađenja zraka, te očuvanje okoliša i biološke raznolikosti.

"Dekarbonizacija i energetska tranzicija su strateški prioriteti Ministarstva i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, uključujući reformu i inoviranje postojećih normativnih okvira te izradu dugoročne energetske strategije za period od 2024. do 2035. godine. Ovaj proces, uprkos svojim kompleksnostima, zahtijeva značajna ulaganja kako bismo ubrzali zelenu i pravednu tranziciju u cijeloj zemlji", rekao je Lakić, te dodao da je Ministarstvo usmjereno da prelaz na obnovljive izvore energije uradi na način da ponudi jednake mogućnosti za sve tako da ranjive skupine stanovništva i lokalne zajednice koje će tranzicija najviše pogoditi dobiju svu potrebnu pomoć.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Vlada Federacije BiH su prepoznali važnost što hitnijeg donošenja strateških dokumenata koji će pomoći zelenu tranziciju Federacije BiH svjesni da vremena za čekanje nema, a iskustvo UNDP-a u provođenju razvojnih projekata u Bosni i Hercegovini od izuzetne je važnosti za ovaj proces.

"Program 'Zelena tranzicija' predstavlja strateški okvir koji uključuje politike, regulative, investicije, inovacije i multi-sektorsku saradnju. Cilj nam je ubrzati zelenu tranziciju u Bosni i Hercegovini, sistemskim pristupom, uz partnerstva i znanja. To je ključno za stabilizaciju klimatskih uslova, smanjenje zagađenja zraka i očuvanje okoliša i biološke raznolikosti. Istovremeno, pretvaranje klimatskih i ekoloških izazova u prilike učinit će tranziciju pravednom i inkluzivnom za sve.", izjavio je vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a, Sylvain Merlen.

Vrijednost finansijskog sporazuma iznosi 3.600.001,00 KM, s jednakim doprinosima Ministarstva i UNDP-a.

Sredstva su namijenjena razvoju sektorskih strategija i dokumenata u Federaciji Bosne i Hercegovine, izgradnji kapaciteta i podizanju svijesti.

Sporazum također uvodi šemu podrške transformaciji poslovanja najmanje 100 kompanija u BiH (s prioritetom na one koje vode žene) u metalnoj, drvnoj, tekstilnoj i građevinskoj industriji i proizvodnji plastike, primjenom cirkularnih praksi i pripremom za zelenu finansijsku podršku.

Pored toga, ove kompanije će dobiti prilagođenu tehničku podršku kako bi se pripremile za usklađivanje s zahtjevima EU za uvođenje mehanizma za oporezivanje proizvoda koji su proizvedeni sa visokim emisijama ugljenika (Carbon Border Adjustment Mechanism - CBAM), a koji će se primjenjivati i na Bosnu i Hercegovinu.

Nakon potpisivanja sporazuma, Ministarstvo će imenovati predstavnike za realizaciju ovih aktivnosti. Implementacija programa trajat će od decembra 2023. do maja 2028., a nadgledat će je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije