Mostar: Potpuno renoviranje gradske tržnice

15.05.2013. 12:06 / Izvor: eKapija.ba

Mostarska tržnica bi već naredne godine trebala dobiti novi izgled, koji će biti primamljiv, sadržajan i interesantan kako za građane tako i za turiste. Radiće se potpuno renoviranje otvorenog dijela pijace.

Mostarska tržnica bi već naredne godine trebala dobiti novi izgled, koji će biti primamljiv, sadržajan i interesantan kako za građane tako i za turiste.

„Radićemo potpuno renoviranje otvorenog dijela pijace. Krenućemo ispočetka, rušimo kamene stolove, postavićemo pokretne, tako da će pijaca imati još jednu namjenu. Naime, tu će se u poslijepodnevnim satima moći održavati sajmovi, predstave, koncerti i slično. Tako da će ona biti na usluzi građana, a i za našu firmu će biti finansijski isplativija“, kazala je za ekapija.ba Maja Kajtaz, direktorica firme Tržnice - Pijace d.o.o. Mostar, koja je investitor adaptacije i nadogradnje tržnice na lokalitetu Tepa.

Pijaca koja se nalazi na adresi Mala Tepa bb u Mostaru je planirana da se renovira kroz dva velika projekta.

Prvi projekat koji je obuhvatao izgradnju javnog toaleta i renoviranje Zgrade Tepa je već završen.

„Javni toalet je od juna 2012.godine u funkciji, a Zgrada Tepe je renovirana s nadogradnjom poslovnih i uredskih prostorija. U njenom sastavu se nalaze kancelarije Uprave i luksuzno opremljen prostor sa rashladnim vitrinama i komorom, koje služe za prodaju mliječnih i suhomesnatih proizvoda. Prostor zadovoljava sve higijensko-tehničke uslove“, kazala nam je Kajtaz.

Drugi projekat se planira urediti na otvorenom prostoru platoa Tržnice poznate u narodu pod imenom Tepa. Objekat je planiran da se radi u fazama, kako bi kupcima  cijele godine bili dostupni domaći proizvodi.

„Vanjski prodajni prostor bi prema ovom idejnom projektu imao tri međusobno povezana funkcionalna područja: natkriveni prodajni prostor sa prodajnim stolovima – tezgama, natkriveni prodajni prostor sa zatvorenim kioscima – dućanima i nenatkriveni komunikativni prostor sa drvoredom i klupama. Površina prostora koji je u obuhvatu idejnog projekta je 1500,17 m²“, objašnjava Kajtaz.

Natkriveni prodajni prostor sa tezgama sadrži 46 mjesta za stolovima dimenzija 2 x 1 m koji se u iznajmljivanju mogu kombinovati po potrebi prodavača, ali poštujući propisna odstojanja za prodavače i kupce, koja su u skladu sa propisima za ovu vrstu usluga.

Kajtaz nam je također kazala da će pored stolova biće postavljeno još 17 do 20 objekata montažnog, odnosno demontažnog oblika. Tu će se prodavati hercegovačke delicije, suveniri i slično. Te objekte će prvenstveno moći zakupiti trgovci koji već rade na pijaci, a ako ostane mjesta i ostali zainteresirani.

Pored toga, nenatkriveni komunikativni prostor sa drvoredom i klupama ima namjenu da poveže sve prostore na funkcionalan način i da omogući pristup i ugodan boravak posjetiocima, kupcima, turistima, snabdjevačima i ostalim.

Svi gore navedeni prostori su ukomponovani u raster 3,2 m koji je primjenjen na fasadi glavnog zatvorenog objekta sa sjeverozapadne strane sadašnjeg otvorenog dijela pijace.

„U materijalizaciji prostora bi se uglavnom koristili tradicionalni materijali, ali djelimično i savremeni materijali sa maksimalnim usklađivanjem, kako ne bi se narušio ambijentalni izgled cijelog područja“, priča direktorica firme Tržnice - Pijace. Od tradicionalnih materijala bi se koristili kamen, drvo i kovana bravarija, a od savremenih bi to bio polikarbonat koji bi služio za osvjetljenje prostora ispod nadstrešnice, te čelični profili  kao nosiva konstrukcija nadstrešnice.

„Radovi bi trebali početi krajem godine, vidjećemo kako će glavni projekat proći. Imamo nešto sredstava, tako da ćemo pokušati u fazama raditi. Jednim dijelom zbog finansija, ali i da pijaca može nesmetano raditi, da ne bude zatvorena“, objašnjava Kajtaz, dodajući da još ne znaju kolika će biti vrijednost ove investicije, ali su već počeli tražiti finansijsku pomoć od državnih i gradskih vlasti.

Osim ovog projekta, firma Tržnice- pijace d.o.o. Mostar ima u planu i gradnju pijace u Vrapčićima.

A. Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije