IFC obezbijedio 24 miliona eura za Sisecam Sodu Lukavac

18.07.2013. 13:00 / Izvor: eKapija.ba
IFC obezbijedio 24 miliona eura za Sisecam Sodu Lukavac

Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, uz podršku Vlade Kanade pruža pomoć turskoj Sisecam grupaciji da unaprijedi konkurentnost i čistu proizvodnju.

Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, uz podršku Vlade Kanade pruža pomoć turskoj Sisecam grupaciji da unaprijedi konkurentnost i čistu proizvodnju u svojoj bosanskohercegovačkoj podružnici, Sisecam Soda Lukavac, proizvođaču sode.

IFC će obezbijediti 24 miliona € za financiranje Sisecam Soda Lukavac, od toga 7.5 miliona € iz IFC-kanadskog programa za klimatske promjene -IFC-Canada Climate Change Program. Ovaj zajam će pomoći kompaniji da unaprijedi resurse i energetsku efikasnost.

"IFC, važan financijski partner Sisecam-a, još jednom je demonstrirao svoju podršku i zalaganje za našu grupaciju", rekao je prof. dr. Ahmet Kirman, zamjenik predsjedavajućeg i izvršni direktor Sisecam-a. "Povjerenje koje u nas ima IFC iskazano je putem njegove saradnje s nama na projektima proširenja u regiji, što predstavlja integralni dio strategije rasta grupacije.

IFC je 2007. obezbijedio zajam od 24 miliona € za Sisecam s ciljem da pomogne financiranje akvizicije Soda Lukavac, tadašnje kompanije u državnom vlasništvu koja je poslovala s gubicima. U 2010. IFC je obezbijedio drugi zajam u vrijednosti od 15 miliona € Sisecam-ovoj podružnici u Bosni i Hercegovini. Sisecam je IFC-ov klijent više od 35 godina s višestrukim investicijama, prvo u Turskoj, a zatim u inozemstvu budući da je IFC pomagao da se financira proširenje grupacije u Bugarskoj, Rusiji, na Balkanu i drugim zemljama istočne i centralne Azije.

Doprinos Kanade je bio koristan i pomogao je da se financijski paket učini održivim. "Globalni izazov u pogledu klimatskih promjena zahtijeva globalno rješenje, i Vlada Kanade je ponosna što pruža podršku naporima u oblasti okoliša kao što su ovi", rekao je kanadski ministar za okoliš uvaženi Peter Kent.

"Povećanje energetske efikasnosti i upotrebe resursa obezbijedit će okolišne i ekonomske dobrobiti za Bosnu i Hercegovinu", rekla je Guy Ellena, direktorica IFC-a za proizvodnju, agrobiznis i usluge za Evropu, Bliski Istok i Sjevernu Afriku. "Očekuje se da će naše financiranje pomoći da Sisecam Soda Lukavac postane učinkovitiji u pogledu resursa, profitabilniji i konkurentniji, poboljšavajući kvalitet života za lokalno stanovništvo kroz smanjenje zagađenja."

Bosna i Hercegovina je postala dioničar i članica IFC-a 1996. Od tada je IFC investirao 343 miliona US$ u domaću ekonomiju, s posebnim fokusom na proizvodnju i financijska tržišta. IFC je također investirao u bh. zdravstveni sektor, općinsku infrastrukturu, agrobiznis i građevinarstvo. IFC pruža savjetodavne usluge koje su usmjerena na poboljšanje investicijske klime u Bosni i Hercegovini, poticanje upotrebe obnovljive energije, povećanje pristupa financijama i da se privuče učešće privatnog sektora u izradi infrastrukturnih projekata.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije