Prijedor: Puštena u rad toplana na biomasu

22.12.2015. 09:54 / Izvor: Akta.ba

U Prijedoru je jučer zvanično pušten u rad novi objekat gradske toplane koji kao energent koristi biomasu čija je vrijednost oko devet  miliona eurakreditnih i donatorskih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj  i švedske SIDE.

U Prijedoru je jučerzvanično pušten u rad novi objekat gradske toplane koji kao energent koristi biomasu čija je vrijednost oko devet  miliona eurakreditnih i donatorskih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj i švedske SIDE.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je ovo značajan korak ka boljem, jeftinijem i ekološki zdravijem grijanju u Prijedoru.

"Pridružujemo se onim svjetskim gradovima koji smanjuju emisiju karbon dioksida. Dosad je grad trošio 5,5 miliona maraka za mazut, a sada će za biomasu trošiti oko dva miliona maraka. Nismo dobili samo najjeftinije grijanje nego je predviđena i proizvodnja električne energije sa agregatom od jedan megavat", dodao je Pavić.  

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je grad Prijedor osmislio model kako riješiti vrlo važno komunalno pitanje uz racionalnije upravljanje, bolji kvalitet i u budućnosti, vjerovatno, jeftiniju uslugu.

"Značajno je  da je ovaj projekat realizacije sa EBRD-om koji je važan finansijski partner Republike Srpske koji prati i druge projekte u oblasti energetike u Republici Srpskoj, ali i u drugim oblastima, a ovdje i lokalnom razvoju", kazao je Đokić.

On je istakao da se grad Prijedor izdvaja u pogledu pravovremenog reagovanja u situacijama kada se pojave krizni trendovi, a da krizni trend već duže vrijeme postoji za sve toplane koje se snabdijevaju mazutom, kao što je slučaj i sa Banjalukom.

"Bitan je i razvoj kogenerativnih postorjenja jer će se ovdje proizvoditi ne samo toplotna već i električna energija što će svakako doprinijeti energetskoj efikasnosti, ali i povećanju bilansa odnosno povećanju količine električne energije", dodao je Đokić.

Šef Evropske banke za obnovu i razvoj Jan Braun rekao je da je izuzetno zadovoljan jer je ovo projekat koji je postavio novi rekord.

"Potpisali smo ugovor o zajmu 24. decembra prošle godine i ovdje smo na otvaranju nepunu godinu dana nakon toga. U svim projektima koje smo finansirali u BiH ovaj je postavio rekosd u najbržoj implementaciji", rekao je Braun.

Direktor „Toplane“ LJiljana Despotović podsjetila je da je u pitanju investicija od devet miliona evra gdje je sedam miliona evra kredit EBRD-a, a dva miliona evra donacija Švedske međunarodne agencije za razvoj /Sida/, od čega je 400.000 evra namijenjeno za ugradnju mjernih instrumenata potrošačima kako bi se grijanje plaćalo po utrošenoj energiji, a ne po jedinici površine.

"U toku su konsultacije za pripremu tendera za izbor izvođača koji će preko ljeta ugrađivati kalorimetre", navela je Despotovićeva.

Ona je dodala da je oko 30.000 kubnih metara biomase potrebno godišnje Prijedoru, ističući da je glavni dobavljač javno preduzeće „Šume Srpske“, a da je potpisan ugovor sa RŽR „LJubija“ Prijedor koji imaju u planu uzgoj brzorastuće šume, kao i da su otvorena vrata vlasnicima pilana i privatnih šuma.

"Očekujemo više od 50 odsto ušteda na samo energentu, a građani mogu očekivati jeftinije grijanje za dvije do tri godine kada se `Toplana` riješi starih obaveza za mazut", najavila je Despotovićeva.

Glavni izvođač radova na rekosntrukciji prijedorske „Toplane“ je austrijska firma „Urbas“. Svečanosti je prisustvovala i ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije