Na Grdonju će se graditi sportsko-rekreativni centar

30.11.2016. 08:52 / Izvor: Akta.ba
Na Grdonju će se graditi sportsko-rekreativni centar

Općinsko vijeće je ranije usvojilo inicijativu za donošenje plana izgradnje, a preostaje da se provedu sve potrebne procedure za njegovo usvajanje.

Dopredsjedavajući Općinskog vijeća Mustafa Mulić i vijećnik Dževad Topić su u ponedjeljak 28. novembra 2016. godine zajedno sa predstavnicima boračkih organizacija, zainteresiranih investitora, te predstavnikom građana obišli lokalitet spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Mala kula na Grdonju.

Povod posjete bio je razgovor o daljim aktivnostima kada je u pitanju donošenje Regulacionog plana za područje Mrkovića, Grdonja i dijela Barica koji pripada Općini Centar.

Naime, Općinsko vijeće je ranije usvojilo inicijativu za donošenje pomenutog plana, a preostaje da se provedu sve potrebne procedure za njegovo usvajanje.

Dopredsjedavajući Mulić je kazao da bi pomenuti Regulacioni plan trebao stvoriti prostorne uslove za izgradnju turističkog sadržaja, a u cilju iskorištavanja resursa, obogaćivanja turističke ponude i novog zapošljavanja.

Donošenjem Regulacionog plana, ne samo da bi se stvorili prostorni uslovi za iskorištavanje turističkog potencijala na ovom lokalitetu, nego bi se u narednom periodu zaustavila i spriječila mogućnost neplanske i nelegalne gradnje.

Postoji interes JOB-a kojem je Općina Centar dala na korištenje spomen-obilježje na Grdonju i spomenički objekat „Mala kula“ da proširi kapacitete i izgradi sportsko-rekreativni centar.

Cilj izgradnje jednog ovakvog kompleksa je, osim obogaćivanja turističke ponude i novog zapošljavanja, također i obezbjeđenje uslova za samoodrživost.

Postoje dvije mogućnosti za izgradnju pomenutih sadržaja, jedna je da izgradnju finansira Općina Centar, a druga je da Općina obezbijedi sve neophodne uslove da pomenute sadržaje grade zainteresirani strani investitori.

Ovo je projekat koji ne može biti tako brzo sprovodiv, ali smo opredijeljeni da radimo na njegovoj realizaciji. Interesovanje investitora postoji, ali je neophodno provesti procedure za donošenje Regulacionog plana koji predstavlja prvi preduslov za bilo kakvo uređenje ovog lokaliteta, istakao je Mulić i dodao da lokalna zajednica želi udovoljiti, kako željama stanovnika ovog lokaliteta, tako i željama investitora koji su zainteresirani za ulaganje kapitala.

Predstavnici investitora, odnosno firmi Aya Holding d.o.o iz Dubaija i Muqtauf UAE iz Turske kazali su da postoji snažan interes investitora za ulaganje u ovakav turistički potencijal i da se nadaju da će procedura donošenja Regulacionog plana što prije biti završena.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije