Potpisani ugovori za redovno održavanje saobraćajnica u Centru

19.05.2018. 08:58 / Izvor: Akta.ba
Potpisani ugovori za redovno održavanje saobraćajnica u Centru

Vrijednost ovih ugovora iznosi gotovo 169.000 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktori građevinskih preduzeća „Grakop“ i „Bosman“, Senad Sejdić i Sunija Jahić su potpisali ugovore o redovnoj ophodnji lokalnih i nekategorisanih cesta na području općine Centar.

Vrijednost ovih ugovora iznosi gotovo 169.000 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar.

Građevinska firma „Grakop“ ima obavezu redovne ophodnje na području mjesnih zajednica: „Betanija-Šip“, „Ciglane-Gorica“, „Donji Velešići“, „Koševsko brdo“,  „Marijin dvor-Crni vrh“, „Soukbunar“, „Skenderija-Podtekija“ i „Trg oslobođenja-Centar“, dok će građevinsko preduzeće „Bosman“ raditi ophodnju na području mjesnih zajednica: „Bardakčije“, „Breka“, „Koševo II“, „Džidžikovac-Koševo I“, „Hrastovi-Mrkovići“, „Mejtaš-Bjelave“, „Park-Višnjik“ i  „Pionirska dolina-Nahorevo“. Period koji obuhvataju potpisani ugovori je od 15. marta do 15. novembra 2018. godine.

Prema odredbama potpisanih ugovora izvođači radova se obavezuju da će tokom redovne ophodnje na određenom području imati obavezu utvrditi stanje na saobraćajnicama i signalizaciji i ukloniti eventualne nedostatke na cesti s ciljem obezbjeđenja nesmetanog odvijanja saobraćaja: čišćenje, popravka i zamjena otuđenih ili uništenih saobraćajnih znakova, oznaka i putokaza; uklanjanje manjih odrona kamenja ili zemlje ili nekog drugog prosutog materijala sa ceste; uklanjanje masnih mrlja sa kolovoza; zatvaranje manjih oštećenja na asfaltu; postavljanje saobraćajne signalizacije sa znakovima upozorenja za vozače na opasnost ili oštećenje na cesti koje se ne može odmah otkloniti poput većih odrona kamena i zemlje, klizišta, oštećenja objekata uz saobraćajnicu, opasnost od uništenih i napuštenih vozila...

Također ophodarska služba ima obavezu da evidentira bespravne radnje na cesti ili uz cestu, prilaze, prokope...

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju i redovno održavanje lokalnih cesta je izdvojeno 2.020.000 KM, a za nekategorisane ceste 790.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije