Nove investicije: Ramići sve privlačniji, otvara se još jedna firma

Investicije / PROJEKTI

Nove investicije: Ramići sve privlačniji, otvara se još jedna firma

Gradska uprava Banja Luka prodala je na jučerašnjoj licitaciji još jednu parcelu u Poslovnoj zoni "Ramići – Banja Luka".

19.07.2018. 11:35 Izvor: / Akta.ba

Gradska uprava Banja Luka prodala je na jučerašnjoj licitaciji još jednu parcelu u Poslovnoj zoni "Ramići – Banja Luka", u okviru nastojanja da se razviju i prošire privredne djelatnosti na području najvećeg grada Republike Srpske.

Na licitaciji, najbolju ponudu podnijela je kompanija "Elas metalekspert", domaća kompanija sa višegodišnjim iskustvom u metalskom sektoru. Ova, izvozno orijentisana firma, koja u Ramićima namjerava otvoriti novi proizvodni pogon, za parcelu od 6.805 kvadratnih metara ponudila je 201.000 KM.

Prema podacima Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj, u za sada, jedinoj gradskoj poslovnoj zoni, koja nudi brojne pogodnosti za investitore, trenutno djeluje 16 preduzeća. Većina ovih investitora od Grada, koji upravlja Poslovnom zonom, kupila je zemljište ili već postojeće objekte, dok se samo jedna firma opredijelila za zakup poslovnog objekta.

Do sada, Grad je od prodaje zemljišta i objekata u Ramićima ostvario prihod od 4,8 miliona KM. Međutim, u nadležnom odjeljenju, ističu da prihod od prodaje nije na prvom mjestu, ističući da se iz tog razloga i parcele nude po povoljnim cijenama.

"Do danas, u Ramićima je prodato 17 parcela, kao i šest „zatečenih“ objekata koji potiču od nekadašnje Fabrike hladno valjanih traka, koja se nekada nalazila na ovom području. Kada je riječ o objektima, trenutno nam je u ponudi preostala velika hala nekadašnjg HVT-a, kao i tri parcele koje će u naredenom periodu biti ponuđene investitorima", rekao je načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj Radenko Laketić.

Prema njegovim riječima, Grad, sa svoje strane, ulaže maksimalne napore kako bi u Poslovnu zonu privukao proizvodno orijentisana preduzeća, nudeći brojne povoljnosti koje su im na raspolaganju u Ramićima. U okviru tih nastojanja, do sada je u razvoj infrastrukture u Ramićima uloženo više od tri miliona KM, uključujući i 500.000 KM donatorskih sredstava Američke agencije za razvoj (USAID).

"Riječ je o saobraćajnici širine sedam metara sa trotoarom i uličnom rasvjetom, a ispod saobraćajnice je postavljena kompletna vodovodna, elektro i TK kanalizaciona mreža, te mreža fekalne i oborinske kanalizacije. Uporedo s tim, odlučni smo u namjeri da što je brže moguće otvorimo još jednu poslovnu zonu, i to u Lazarevu, na dijelu parcele nekadašnjeg "Jelšingrada". Uvjereni smo da će i ova, odlično pozicionirana nova poslovna zona, privući brojne investitore, a na nama je da im stvorimo adekvatne uslove za rad. Sa tim ciljem, radimo na izmjeni regulacionog plana i izradi neophodne tehničke dokumentacije za ovo područje, što je jedan od osnovnih preduslova za otvaranje novih pogona na ovoj lokaciji. Nakon toga, odnosno iduće godine, krenućemo u infrastrukturno opremanje nove poslovne zone", rekao je Laketić.

Kada su u pitanju pojedinačni investitori, poslovne objekte u zoni su kompletno završili i počeli da rade "Sepl", "Meser" i "Tehnomerkur", dok je firma "Tri best" izgradila jedan od planirana dva objekta u kojem je započela proizvodnju. Sa izgradnjom objekata su počeli "Nora plast" i "Sim impeks". Što se tiče kupljenih objekata, firme "ET maks" i "21. maj" su adaptirali objekte i već rade, a očekuje se da ovaj posao uskoro završi i firma "Jaćimović“. Firma "Tenen" je u fazi izrade tehničke dokumentacije za adaptaciju objekta, a očekuje se da će u najskorije vrijeme i ostali investitori krenuti sa radom.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije