Investicije / PROJEKTI

VE Jelovača za mjesec će biti puštena u probni rad

Poduzeće F.L. Wind započelo je s radom 2012. godine.

06.10.2018. 11:04 / Izvor: Akta.ba

Izaslanstvo općine Tomislavgrad predvođeno načelnikom Ivanom Vukadinom, kao i Hercegbosanske županije koju su predstavljali predsjednik Skupštine HBŽ Robert Bagarić i ministri u Vladi HBŽ Stipan Šarac i Petar Galić, te zastupnik u federalnom parlamentu Jozo Bagarić posjetili su danas gradilište vjetroelektrane Jelovača, kako bi se na licu mjesta uvjerili u dosadašnju fazu izgradnje drugoga vjetroparka na području općine Tomislavgrad, odnosno općenito na području BiH. Domaćini su im bili predstavnici investitora, tvrtke F.L. Wind, Ante Musa i Stanko Kvesić, koji su ih upoznali sa dosadašnjim aktivnosti na izgradnju ovoga vjetroparka.

Poduzeće F.L. Wind započelo je s radom 2012. godine. Osnovano je glavnim ciljem proizvodnje i prodaje električne energije koja bi se dobivala iz obnovljivih izvora energije, u ovome slučaju energije vjetra.

Prije početka izgradnje provođena su višegodišnja istraživanja oko vjetro potencijala, a sa Hercegbosanskom županijom potpisan je Ugovor o koncesiji na razdoblje od 30 godina, kao i Ugovor o međusobnoj suradnji s općinom Tomislavgrad, nakon čega se pristupilo izradi cjelokupne investicijsko-tehničke dokumentacije, traženju potrebnih rješenja, suglasnosti od nadležnih tijela, te u konačnici 2017. godine pristupilo se opsežnim radovima na izgradnji VE Jelovača.

Prema projektu na ovom lokalitetu gradi se vjetropark ukupne instalirane snage 36 MW, odnosno 18 turbina po 2 MW proizvođača Siemens Gamesa sa pripadajućom infrastrukturom trafostanice TS 33/110 kV, priključnog dalekovoda 100 KV i interne kabelske mreže u dužini 105 kilometara.

Do sada su si građevinski radovi završeni,izgrađena je trafostanica i priključni dalekovod, izvedeno kabliranje srednje naponske mreže a u tijeku je montaža turbina, čiji je završetak planiran kroz narednih mjesec dana.

Završetkom montaže vjetroelektrana Jelovača ulazi u probni rad, u kojemu se obavljaju potrebna testiranja kako bi se zadovoljili uvjeti priključenja na mrežu. Potom slijedi komercijalni pogon s punim kapacitetima vjetroparka.

Predviđena godišnja proizvodnja ovoga vjetroparka iznosi 110 GWh, a što bi, čisto radi usporedbe radi, bio ekvivalent potrošnje 30 000 kućanstava.

Vrijednost investicije do puštanja u komercijalni pogon je 40.000.000,00 eura. Sredstva su osigurana kreditnim aranžmanom komercijalnih banaka, što predstavlja najveću privatnu investiciju u F BiH.

Napomenimo kako je planirana izgradnja još jednog vjetroparka na planini Tušnica, planirane instalirane snage 40 MW, za koju je već izrađen idejni projekt i dobivena lokacijska dozvola. U tijeku je izrada glavnog projekta i ostalih potrebitih odobrenja kako bi se moglo pristupiti izvođenju radova.

Završetkom posjeta ovome vjetroparku izraženo je zadovoljstvo viđenim kao i činjenicom da će uskoro na području općine Tomislavgrad i BiH općenito, uz vjetroelektranu Mesihovina koja je s radom počela u ožujku ove godine, još jedna vjetroelektrana započeti s radom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije