Za obnovu tri školska objekta u Kantonu Sarajevo 1,2 miliona KM

02.11.2018. 13:06 / Izvor: Akta.ba
Za obnovu tri školska objekta u Kantonu Sarajevo 1,2 miliona KM

U obnovu objekata bit će uloženo preko 1,250.000 KM, a planirani radovi na sarajevskim školama.

U okviru Projekta "Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini" koji u Federaciji Bosne i Hercegovine implementira Federalno ministarstvo prostornog uređenja, putem kreditnih sredstava Svjetske banke, tri nove obrazovne institucije u Kantonu Sarajevo dobiti će novo ruho, zahvaljujući mjerama energijske efikasnosti.

Tim povodom, je potpisan ugovor između Josipa Martića, federalnog ministra prostornog uređenja i predstavnika mostarskih kompanija JV Promark doo i ZT Tehnozaštita doo, koje su izabrane za izvođače radova.

U obnovu objekata bit će uloženo preko 1,250.000 KM, a planirani radovi na sarajevskim školama JU "Srednja elektrotehnička škola", JU "Peta osnovna škola", Ilidža, te JU OŠ "Izet Šabić", Sarajevo će biti realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske efikasnosti.

"Uspješna suradnja s Vladom Kantona Sarajevo, u proteklom periodu rezultirala je obnovom 10 objekata. S istim entuzijazmom pristupamo realizaciji i novih aktivnosti, a sve s ciljem ukazivanja na prednosti energijske efikasnosti, što između ostalog podrazumijeva unapređenje komfora u samim objektima, ali i dugoročne uštede na računima za električnu energiju", izjavio je ministar Martić.

Implementacija radova na ovim objektima koji podrazumijevaju mjere poput zamjene prozora, ugradnju termo fasade, sanaciju krova, zamjenu vanjske stolarije, kao i kotlovnice s upotrebom novog energenta i zamjene postojeće LED rasvjete, poboljšat će uvjete boravka učenika i rada uposlenika ovih ustanova.

Nakon realizacije projekta, očekuju se značajne uštede na troškovima za energiju kao i emisiji CO2.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije