Planirana izgradnja još dva nebodera iza Unitic centra u Sarajevu

13.03.2019. 13:08 / Izvor: Akta.ba
Planirana izgradnja još dva nebodera iza Unitic centra u Sarajevu

Ove sedmice planirano je potpisivanje smjernice za plansko uređenje područja Kvadranta B na Marijin dvoru gdje će biti samo poslovna zona bez stambenih jedinica.

U prostorijama Mjesne zajednice "Marijin dvor" (Dolina 7) u utorak, 5. marta 2019. godine održan je sastanak na kome su predstavnici Općine Centar, koje je predvodio načelnik dr. Nedžad Ajnadžić, razgovarali sa svojim domaćinima iz Savjeta ove mjesne zajednice o budućim projektima koji će biti realizovani tokom narednog perioda.

Sastanak je otvorio predsjednik Savjeta Zvonimir Bošnjak koji je kazao da ovaj sastanak predstavlja poboljšanje saradnje mjesnih zajednica i izvršne vlasti Općine Centar. –Mi nažalost zbog datih okolnosti u našem društvu ovdje moramo razgovarati uglavnom o infrastrukturnim projektima umjesto ekonomskih i društvenih pitanja poput zapošljavanja, unapređenja zdravstvene i socijalne zaštite, razvoja sporta i kulture i svega što predstavlja unapređenje kvaliteta života naših sugrađana, kazao je Bošnjak.

Članovi Savjeta MZ iznijeli su sljedeće prijedloge prioritetnih projekata za realizaciju tokom ove budžetske godine: uređenje šetnice sa obje strane glavne saobraćajnice između ulica Alipašina i Fra Anđela Zvizdovića; sanacija kompletne Kranjčevićeve ulice te ulica Kralja Tvrtka i Vrbanja; uređenje parka Hastahana; ponovna izgradnja nekadašnje javne česme ispred džamije Magribija; izmjene i dopune planske dokumentacije za Kvadrant B na Marijin dvoru koje treba raditi u saradnji sa ovim savjetom i građanima; povećati broj sportskih dešavanja u Osnovnoj školi „Isak Samokovlija“; podržati rad dva kulturno-umjetnička društva koja egzistiraju na području ove mjesne zajednice...

Načelnik Ajnadžić je nakon uvodnog izlaganja članova savjeta objasnio prisutnima da aspekt građenja i planiranja u ovako užoj gradskoj jezgri kakva je Marijin dvor zahtijeva uključenje nekoliko instanci izvršne i zakonodavne vlasti.

"Ove sedmice planiram potpisati smjernice za plansko uređenje područja Kvadranta B na Marijin dvoru gdje će biti samo poslovna zona bez stambenih jedinica. Gradska uprava je usvajanjem spornog člana 10. tražila da Općina Centar finansira izgradnju planirane šetnice za šta bi nam trebalo oko 21 milion KM. Naša odluka je da će šetnicu širine osam metara za pješake i četiri metra za bicikliste finansirati investitori novih objekata koji će tu biti izgrađeni. Kotromanićevu ulicu ćemo pretvoriti u šetnicu, a saobraćajnicu za motorna vozila prebaciti pod zemlju na dijelu od Vrbanje do Hiseta ulice. Također zahtijevamo da na općinskoj parceli bude izgrađena koncertna dvorana. Izgradnja nulte transverzale je za nas visoki prioritet i planiramo ove godine riješiti imovinsko-pravne odnose, a naredne građevinske sezone početi sa izgradnjom ove saobraćajnice", objasnio je načelnik Ajnadžić i dodao da općinska administracija ima u planu uređenje pomenute šetnice sa uređenjem trga ispred crkve Svetog Josipa, te da je planirana izgradnja još dva nebodera iza Unitic centra.

"S obzirom na neodgovorno ponašanje pojedinaca koji su tokom protekle sedmice neovlašteno farbali fasadu na zaštićenom objektu Halidovog dvora osim kazne inspekcije također planiramo iseliti postojećeg zakupca iz ovog općinskog prostora. Planska dokumentacija za park Hastahana predviđa da sva gradnja na kompletnoj površini parka bude ispod zemlje gdje će između ostalog biti podzemne garaže, izložbeni paviljon i prostorije za smještaj ove mjesne zajednice. Kompletna površina parka, koji će nositi ime prof. dr. Nijaza Durakovića, bit će hortikulturno uređena i sa sadržajima za djecu i omladinu. Planirana je ponovna izgradnja javne česme kod Magribija džamije. Za 11 osnovnih škola od aprila započinjemo realizaciju projekta osnivanja botaničkih bašti o kojima će se brinuti ekološke i sekcije gorana iz svake škole sa Centra", kazao je Ajnadžić.

Također je informisao da je popisom, kojeg su obavili sekretari mjesnih zajednica u saradnji sa savjetima, utvrđeno da na području Centra postoji 2.227 ložišta na čvrsto gorivo te da je u planu sufinansiranje nabavke peći na ekološki prihvatljivija goriva.

U nastavku sastanka razgovarano je o statusnim pitanjima mjesnih zajednica koje djeluju  u okviru Općine Centar.

Sastanku su također prisustvovali predstavnici općinskih službi Vahid Bećirević, Samir Šehović, Zakira Šero, Anira Dedović, Eldina Šehović, Vildana Taso i Đenita Bogunić-Kešelj, kao i savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić i Bećir Sirovina.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije