Investicije / PROJEKTI

Radovi na izgradnji aerodroma u Bihaću teku sporije od očekivanog

19.11.2018. 08:48 / Izvor: Akta.ba

Radovi na izgradnji aerodroma u Bihaću evidentno teku sporije od očekivanog, no kako je kazao direktor Javnog preduzeća “Aerodrom” Bihać Elvedin Sedić, dosta stvari se uradilo u proteklom period, piše mojusk.ba.

"Završen je ograda oko parcela aeorodroma, saniran je pristupni put kroz naselje Golubić. Intezivno se radilo na pribavljanju neophodne  projektne dokumentacije, a završen je idejni projekat. Na osnovu idejnog rješenja krenulo se u postupak dobijanja vodne i okolinske dozvole i urbanističke saglasnosti. Postupak eksproprijacije također je u toku. Određeni broj građana žalio se na  odluke o proglašenju javnog interesa i tu smo donekle ograničeni procedurama i zakonskim rokovima koje moramo poštovat", ističe Sedić.

Prema studiji izvodljivosti i idejnom rješenju, ukupna vrijednost projekta bihaćkog aerodroma kreće se oko 45 miliona maraka. Ukoliko se nastavi ovakvim tempom  izgradnje, ali i pod uvjetom da se uopće nastave izdvajati godišnja sredstva Vlade FBiH za za tu namjenu, završetak radova moglo bi se očekivati za nekih 15-20 godina.

Stoga direktor ističe da je za projekt važno uspostaviti i odnose suradnje sa stranim investitorima kroz formu javno-privatnog partnerstva. U Bihać su u više navrata dolazile razne delegacije iz Turske i arapskih zemalja, zainteresovane za gradnju aerodrome. Ali, da bi se strani investitori privukli, tzv. papirologija ipak mora biti uredna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije