Rezultati ankete: Građani u budućnosti vide Radićevu bez automobila s puno zelenila

31.08.2021. 11:02 / Izvor: Akta.ba
Rezultati ankete: Građani u budućnosti vide Radićevu bez automobila s puno zelenila

Tokom nedavno završenog "Festivala u Centru", u okviru pilot projekta "Urban Lab Radićeva", građani su imali priliku da popune anketne listiće kako vide Radićevu ulicu u budućnosti.

Tokom nedavno završenog "Festivala u Centru", u okviru pilot projekta "Urban Lab Radićeva", građani su imali priliku da popune anketne listiće kako vide Radićevu ulicu u budućnosti.

Nakon analize sadržaja listića koje su sugrađani ubacili u kutije postavljene  na bini u Radićevoj ulici uočili smo da se najveći broj prijedloga odnosili na stalnu ili periodičnu zabranu saobraćanja motornih vozila u ulici, sa izuzetkom dostavnih vozila. Sugrađani Radićevu ulicu vide kao popločanu umjesto sadašnjeg asfalta, sa više zelenila i parkovskih površina, te različitim sadržajima koji bi oplemenili i upotpunili ovu ulicu u strogom centru grada.

Od predloženih sadržaja kulturno-umjetničkog tipa vrijedi izdvojiti formiranje centra kulture sa sadržajima poput gradske čitaonice na otvorenom za djecu i dorasle, Buybook festivala, umjetničke galerije na otvorenom gdje bi bile postavljene umjetničke instalacije studenata Akademije likovnih umjetnosti i druge vrste likovnih sadržaja, uličnim knjižarama, mini amfiteatar i bina za muzičke i teatarske nastupe i slično. Jedan od interesantnijih prijedloga odnosi se na temporalne postavke urbanog mobilijara privremenog karaktera koji bi dizajnirali studenti produkt dizajna Akademije likovnih umjetnosti i arhitekture.

Iz oblasti komunalne infrastrukture i uređenja ovog dijela općine Centar, sugrađani su na anketnim listićima predlagali ukidanje postojećih parking mjesta duž ulice, unificiranje ljetnih bašti, formiranje lokacija za recikliranje otpada, uređenje fasada okolnih stambenih objekata prikladnim muralima, postavljanje dodatnih klupa i kanti za otpatke, novu rasvjetu duž svih šetnica u Radićevoj ulici, te iluminaciju stabala naročito za vrijeme praznika.

Također je predloženo da se u centralnom dijelu ulice, gdje se sada nalazi saobraćajnica, uredi izolovani dio sa slijedećim sadržajima: dječjim parkom sa vještačkim uzvišenjem koje bi služilo za igru, ali i kao barijera prema ostatku ulice, nadstrešnicom sa prostorom za relaksaciju i odmor, prezentacijskim ili izložbenim paviljonom. Pored navedenog, sugerisano je formiranje dodatnih pješačkih staza sa dovoljno kanti za otpatke i klupa za odmor, te formiranje površine za kućne ljubimce.

Sugrađani su predlagali i postavljanje raznih vrsta zaštite od sunca tokom ljeta, izgradnju sportskih igrališta, postavljanje fontane sa malim trgom i zelenilom, te vještačkim vodenim površinama. Neki od prijedloga sadrže i vrlo inventivne skice budućih umjetničkih instalacija u Radićevoj ulici.

Ovakav direktan način komunikacije sa građanima predstavlja novi koncept koji uprava Općine Centar želi razvijati i implementirati kao praksu u budućnosti. Anketiranje sugrađana na temu kako oni vide Radićevu ulicu u budućnosti je samo početak projekta kojeg realizuje Općina Centar u saradnji sa UNDP, a radi se o procesu realizacije digitalne platforme za anketiranje građana o namjeni, funkcijama i unaprjeđenju javnih prostora na području općine Centar.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije