Tokom osam godina bit će energetski utopljeno 430 javnih objekata u BiH

04.10.2017. 14:06 / Izvor: Akta.ba
Tokom osam godina bit će energetski utopljeno 430 javnih objekata u BiH

Doći će do smanjena emisije stakleničkih gasova za 2,02 miliona tona ekvivalenta ugljendioksida

Rezidentna predstavnica UNDP-a BiH Sezin Sinanoglu i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić danas su u Sarajevu predstavile projekt energetske efikasnosti za koji je Zeleni klimatski fond odobrio 17,3 miliona KM.

Zahvaljujući navedenim sredstvima, Sinanoglu je istakla da će se proces utopljavanja vršiti u 430 javnih objekata, čime će se unaprijediti uslovi boravka za 150.000 korisnika, od kojih je 80.000 žena.

"Među najvažnijim benefitima projekta je taj što će biti otvoreno 5.630 radnih mjesta sa punim radnim vremenom, kao i obučeno više od 2.500 osoba u oblasti održivog energetskog menadžmenta", rekla je Sinanoglu.

Po njenim riječima, doći će do "smanjena emisije stakleničkih gasova za 2,02 miliona tona ekvivalenta ugljendioksida“.

"U narednih osam godina trajat će implementacija projekta 'Povećanje ulaganja u javne objekte sa niskom emisijom ugljika u BiH' koji će doprinijeti prelasku sa uglja i nafte na obnovljive izvore energije. Bit će izrađen softver koji će pokazati tačne uštede, a iz tih ušteda trebalo bi reinvestirati u nove objekte", kazala je Golić.

Izrazila je zadovoljstvo što će projektne aktivnosti poboljšati uslove boravka, prije svega u zdravstvenim i obrazovnim institucijama u BiH. Objekti će, kako navodi, biti energetski utopljeni tako što će biti zamijenjeni prozori, ugrađena nova energetski efikasna fasada, a u pojedinim objektima će biti rekonstruisan krov ili zamijenjen sistem grijanja.

Osim Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske partneri navedenog projekta su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Fond za zaštitu okoliša FBiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije