Investicije / PROJEKTI

U Naselju heroja Sokolje gradi se sportsko - rekreacioni centar "Zlatno polje"

19.04.2021. 10:23 / Izvor: Akta.ba

U Naselju heroja Sokolje, koje nije imalo sportskih sadržaja, ni adekvatnog prostora za djecu i omladinu, osim manjeg dječijeg igrališta, Općina Novi Grad Sarajevo gradi sportsko - rekreacioni centar „Zlatno polje“.

Centar se gradi u neposrednoj blizini OŠ "Sokolje", na lokaciji koja je po katastru nosila naziv "Zlatno Polje", a sportski i rekreacioni sadržaji bit će izgrađeni na ukupnoj površini od oko 10.000 kvadratnih metara. Radi se o objektu u sklopu kojeg će biti izgrađeni veliki i manji sportski tereni, fudbalski teren sa umjetnom travom i tribinama, fitnesom na otvorenom, košarkaški teren, trim staza, kao i objekti za svlačionice i ugostiteljski sadržaji. Centar će imati i dječija igrališta sa brojnim sadržajima, ali i prostor za odmor i rekreaciju za stariju populaciju. Cijeli kompleks će biti ograđen i pod određenom vrstom nazora.

Naselje heroja Sokolje jedno je od najvećih naselja u općini Novi Grad kada je u pitanju padinski dio općine, to je prostor koji je nastao brzim širenjem grada osmdesetih i devedesetih godina, a u toku agresije na našu državu bilo je najrazrušenije naselje u gradu Sarajevu. U proteklom periodu radilo se na izgradnji vodovodne i putne infrastrukture, a izgradnjom sportsko - rekreacionog centra, naselje će dobiti raznovrsne sadržaje.

"Ovo je na neki način dovršetak procesa naseljavanja ovih područja, gdje sada imamo više od 5.000 stanovnika koji ovdje žive, gdje su u ranijem periodu izgrađeni osnovna škola i ambulanta, međutim ovakav prostor za sport i rekreaciju svih generacija ovo naselje do sada nije imalo. Krenuli smo sa Centrom “Safet Zajko”, koji je izgrađen u centralnom dijelu općine, zatim sportsko - rekreacionim centrom sa sportskom dvoranom u Buća Potoku, u toku je izgradnja i sportsko - rekreacionog centra sa bazenima na Dobrinji, a ovdje u Naselju heroja Sokolje imat ćemo jedan veći teren sa umjetnom travom, koji se može podijeliti na nekoliko manjih terena, terene za košarku, ali i cijeli jedan kompleks igrališta, dječijih i sportskih, te ostalih sadržaja koji će sigurno upotpuniti život na ovom prostoru", kazao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, koji je sa saradnicima, izvođačem radova i predstavnicima Savjeta mjesne zajednice danas obišao gradilište.

Šukrija Jusupović, član Savjeta MZ istakao je važnost realizacije jednog ovakvog projekta.

"S obzirom da u naselju nemamo igrališta za djecu, osim jednog malog igrališta pored ambulante, koje nije na adekvatnom mjestu, stavljanjem u funkciju sadržaja za sport i rekreaciju, nadamo se da ćemo djecu odvojiti od kompjutera i ulice, a i starije osobe ovdje će se moći družiti. Moramo se zahvaliti načelniku Efendiću što je iskazao razumijevanje i krenuo u realizaciju ovog projekta. U posljednje tri, četiri godine puno se uradilo u ovom naselju, koje je ranije bilo zapostavljeno, od izgradnje komunalne i cestovne infrastrukture, pa do sportskih sadržaja za djecu i omladinu", kazao je Jusupović.

U izgradnju ovog velikog kompleksa krenulo se u novembru prošle godine, pri kraju je prva faza radova koji su bili obimni, a izvodili su se u zimskom i ranom proljetnom periodu. U narednom periodu slijedi ograđivanje cijelog kompleksa i završetak sportskih terena bez objekata. Vrijednost ugovorenih radova je 600.000 KM.

Obzirom da je najkompleksniji dio posla završen, očekuje se da bi prvi sportski tereni trebali biti otvoreni do kraja građevinske sezone, nakon čega će se krenuti na ugovaranje objekta svlačionica i ostalih sadržaja, uključujući i ugostiteljske.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije