U prvoj polovici godine pad ulaganja od 67,1 odsto

07.09.2014. 17:51 / Izvor: SRNA
U prvoj polovici godine pad ulaganja od 67,1 odsto

Ukupna ulaganja u BiH u prvoj polovini ove godine iznosila su 54,47 miliona KM, što je manje za 67,1 odsto nego u istom periodu prošle godine, navodi se u informaciji DEP-a.

Ukupna ulaganja u BiH u prvoj polovini ove godine iznosila su 54,47 miliona KM, što je manje za 67,1 odsto nego u istom periodu prošle godine – navodi se u Informaciji o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar-juni 2014. godine, koju je sačinila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

U Informaciji se ističe da su, prema podacima Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, strana direktna ulaganja u drugom kvartalu ove godine iznosila 19,18 miliona KM.

Najveća ulaganja u ovom periodu bila su u DOO "Unicredit leasing" Sarajevo, DOO "NLB leasing" Sarajevo, DOO "Interkonzum" Sarajevo i Rudnik krečnjaka "Vijenac" Lukavac.

Najveća povlačenja, odnosno smanjenja kapitala, bila su kod firmi DOO Delta Real Estate i DOO "Argeta" Sarajevo.

U Informaciji se ističe da će uticaj na strane direktne investicije imati činjenica da je 28. marta agencija za ocjenu kreditnog rejtinga "Standard i Poor's" potvrdila BiH suvereni kreditni rejting "B" sa stabilnim izgledima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije