Srušen jedan objekat u ulici Dženetića čikma, sud zabranio rušenje ostalih

16.12.2019. 15:34 / Izvor: Akta.ba
Srušen jedan objekat u ulici Dženetića čikma, sud zabranio rušenje ostalih

U ulici Dženetića čikma bb danas je, prema nalogu Službe za opće i inspekcijske poslove Općine Stari Grad, izvršeno rušenje jednog od jedanaest prizemnih objekata.

U ulici Dženetića čikma bb danas je, prema nalogu Službe za opće i inspekcijske poslove Općine Stari Grad, izvršeno rušenje jednog od jedanaest prizemnih objekata za koje je ranije urbanističko-građevinski inspektor utvrdio da su istekle urbanističke saglasnosti i odobrenja za njihovo postavljanje, saopćeno je iz općine.

Rušenje je počelo jutros u 8,30 sati u prisustvu uposlenika Službe za opće i inspekcijske poslove, pripadnika Prve policijske uprave Stari Grad, pripadnika Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Vratnik“, te uposlenika KJKP „Vodovod i kanalizacija“. Radove rušenja izveli su uposlenici KJKP „Rad“.

"Služba za opće i inspekcijske poslove Općine Stari Grad za objekte u Dženetića čikmi provela je postupak u skladu sa svim zakonskim procedurama, prema Zakonu o prostornom uređenju i Zakonu o inspekcijama. Ipak, kako su korisnici privremenih objekata odbijali svaku vrstu dogovora i istrajali u svojoj namjeri da zaustave rušenje Općinski sud u Sarajevu donio je rješenje o određivanju privremene mjere osiguranja kojim se Općini Stari Grad zabranjuje prinudno izvršenje rješenja o rušenju deset privremenih objekata", navodi se u saopćenju.

Naime, Općinski sud u Sarajevu je 12. decembra donio rješenje kojim se određuje privremena mjera osiguranja i Općini Stari Grad Sarajevo se zabranjuje rušenje objekata. "Prvoprotivniku se, do pravomoćnog okončanja parničnog postupka, zabranjuje poduzimanje bilo kakvih radnji ili aktivnosti usmjerenih na rušenje deset (10) privremenih objekata u ulici Dženetića čikma bb”, navodi su u rješenju suda.

Općinsko pravobranilaštvo Općine Stari Grad uputilo je odgovor na rješenje Općinskom sudu u zakonom propisanom roku, u kojem je navedeno da su svi navodi korisnika neosnovani i paušalni. Istaknuto je da su provedeni postupci u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, te da korisnici objekata nisu uknjiženi kao vlasnici objekata, te ih shodno tome nema u zemljišnim knjigama.

Napominju da sudskim rješenjem nije bio obuhvaćen objekat koji je danas srušen.

Podsjećamo, korisnicima objekata u ulici Dženetića čikma ranije je ponuđeno rješenje koje oni nisu prihvatili. Trenutnim korisnicima privremenih objekata u Dženetića čikmi – kojih je osam, a od kojih neki imaju i po dva objekta, Općina Stari Grad ponudila je zakup upravo tih novosagrađenih poslovnih prostora, a u skladu sa navedenom odlukom i po cijeni koja je u odluci utvrđena za tu zonu.

Korisnici privremenih objekata su je odbili zahtijevajući prostore iste kvadrature koju sada imaju.

PLANIRANA GRADNJA POSLOVNO-STAMBENOG OBJEKTA

Na ovom području je planirana gradnja poslovno-stambenog objekta što potvrđuje podatak da je Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo na sjednici 27. juna 2019. godine usvojilo zaključak o davanju saglasnosti za početak realizacije projekta u okviru UP Kvadrant XII.

Inače, radi se o zajedničkom projektu Općine Stari Grad Sarajevo i TD "Marketa" d.d. Sarajevo čiji je vlasnik Amko komerc d.o.o, a koji na susjednoj parceli posjeduju jedan dio zemljišta, o čemu je portal akta.ba ranije pisao.

U budućem objektu Općina Stari Grad će, kao sadašnji vlasnik dijela zemljišta, imati 16 poslovnih prostora u svom vlasništvu. Ti prostori izdavat će se zainteresovanim zakupcima, a u skladu sa Odlukom o dodjeli u zakup poslovnih zgrada i poslovnih prostora Općine Stari Grad Sarajevo i rasporedu poslovnih djelatnosti, što će Općini osigurati trajne prihode što do sada nije bio slučaj.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije