Radovi na Zeničkoj obilaznici koštali 225 miliona eura (video)

26.11.2020. 07:40 / Izvor: BHRT
Radovi na Zeničkoj obilaznici koštali 225 miliona eura (video)

Nakon što su završeni radovi na poddionici Zenica-jug – Zenica-sjever autoceste A-1 kroz Zenicu, Bosna i Hercegovina je dobila novih 11 kilometara autoputa.

Nakon što su završeni radovi na poddionici Zenica-jug – Zenica-sjever autoceste A-1 kroz Zenicu, Bosna i Hercegovina je dobila novih 11 kilometara autoputa. Novinarske ekipe prve su imale priliku provozati se zeničkom zaobilaznicom, koja će, prema najavama iz "Autocesta Federacije BiH", za saobraćaj biti otvorena do kraja naredne sedmice.

Radovi na izgradnji 11 kilometara duge trase autoputa A-1 kroz Zenicu, tzv. Zeničke zaobilaznice, u potpunosti su okončani.

Zbog zahtjevnog terena, izgradnja Zeničke zaobilaznice predstavlja jedan od najvećih izazova za investitora, kao i za izvođače radova koji su na pojednim dijelovima bili primorani da rade potpuno nova idejna rješenja.

"Na samoj dionici se nalazi oko 50 objekata tako je veoma mali dio trase pao na otvorenu trasu, što je prozurokovano složenijom geološkom građom nego što smo imali u glavnom projektu, tako da su morali da se rade dodatni istražni radovi i na osnovu toga da se urade dodatna rješenja stabilna za korištenje", rekao je Reuf Kadrić JP "Autoceste FBiH".

Zbog svega navedenog, troškovi izgradnje su se povećali za oko 30 miliona na ukupnih 225 miliona eura, što je najvećim dijelom finansirano sredstvima međunarodnih kreditora.

Puštanjem u funkciju ove dionice, na kojoj se nalaze četiri tunela i najviši vijadukt na cijeloj trasi buduće autoceste, bit će znatno rasterećen saobraćaj sa dijela magistralne ceste M17 kroz Zenicu.

U naredne dvije godine očekuje se završetak novih kilometara od Zenice prema sjeveru zemlje.

"Zadnji smo potpisali ugovor Poprikuše-Nemila, u izgradnji je Vranduk-Ponirak, tunel Zenica i, naravno, ostatak ove dionice Donja Gračanica – tunel Zenica", istakla je Narcisa Livnjak Borić JP "Autoceste FBiH".

Kada je u pitanju puštanje cjelokupnog saobraćaja preko ove dionice, on se očekuje u narednih sedam do deset dana.

Kako su nam kazali u "Autocestama FBiH", dok se ne objave neophodne uredbe u Službenim novinama FBiH neće moći biti korištena ova poddionica Koridora V-C, odnosno Zenička zaobilaznica.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije