Kroz projekat Općine i NVO „ASB“ dodijeljeno šest plastenika korisnicima u Starom Gradu

23.10.2021. 08:58 / Izvor: Akta.ba
Općina Stari Grad

Foto: Općina Stari Grad

Projekat većinski finansira Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, dok je Općina Stari Grad osigurala 30% potrebnih sredstava za nabavku.

Građanima općine Stari Grad Sarajevo, koji su se odlučili za bavljenje plasteničkom proizvodnjom, jučer je dodijeljeno još šest plastenika, čime se ukupni broj korisnika u ovoj godini popeo na 21.

Općina Stari Grad osigurala je početkom godine 15 plastenika čija nabavka je finansirana budžetskim sredstvima, dok je današnjih šest plastenika dio projekta "Socijalno-ekonomska podrška izuzetno ranjivim porodicama i lokalnim pružaocima socijalnih usluga u 16 zajednica u Bosni i Hercegovini" realizovanog u saradnji sa NVO Arbeiter Samariter Bund (ASB).

Projekat većinski finansira Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke, dok je Općina Stari Grad osigurala 30% potrebnih sredstava za nabavku, a realizacija se provodila putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Pet individualnih i jedan kolektivni korisnik

Nakon provedene procedure odabrano je pet individualnih korisnika i jedan kolektivni (MDD Merhamet).

Ugovore sa korisnicima potpisali su općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i projekt menadžer NVO ASB Rusmir Hanić.

"Ovi korisnici su dobili plastenike veličine 50 do 100 m2 u zavisnosti od toga sa koliko zemljišta raspolažu, a dodijeljena im je i kompletna oprema, sistem za navodnjavanje i sjemenski materijal. Također, imali su i edukaciju o upotrebi plastenika i opreme. Zahvaljujem se NVO Arbeiter Samariter Bund na ovoj saradnji, a korisnicima želim da maksimalno iskoriste plastenike i imaju što bolji urod, kako za vlastitu upotrebu, tako i za prodaju, da poprave kućne budžete," poručio je općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Dodao je da je Općina Stari Grad u prethodnih trinaest godina dodijelila više od 220 plastenika s ciljem podrške građanima koji su se opredijelili za ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje.

Rusmir Hanić, projekt menadžer NVO ASB se zahvalio načelniku Hadžibajriću za podršku i partnerstvo na ovom projektu za dobrobit građana Starog Grada.

"Radi se o petom po redu projektu kojeg finansira Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke. Mi smo u BiH dosad implementirali više od 500 plastenika. Mi ćemo raditi i monitoring cijelog projekta i posjetit ćemo svakog korisnika. Ovaj projekat obuhvata 140 korisnika u 16 lokalnih zajednica i bit će završen do 31.12.2021", poručio je Hanić.

Među odabranim korisnicima plastenika je i penzioner i demobilisani borac Selim Burović koji ima devetočlanu porodicu.

Uz riječi zahvalnosti Općini i NVO ASB, kazao je da mu je plastenik bio prijeko potreban.

"Imam šest duluma zemlje i radovao sam se da dobijem plastenik. Ja sam penzionisani borac, i ne mogu više raditi, ali mogu oko plastenika. Počet ću da uzgajam povrće u plasteniku, a nadam se da će se i ostali članovi porodice priključiti i pomoći. Ide i zima, a cijene namirnica samo rastu i bit će potrebno da se svi zajedno potrudimo", izjavio je Borović.

Još jedan demobilisani borac iz Starog Grada - Emir Dedić pokrenut će plasteničku proizvodnju.

"Drago mi je što sam dobio plastenik. Mladi ljudi trebaju da rade, stariji već rade. Mi borci smo se borili, a mladi će se boriti s druge strane, mislim na poljoprivredu jer zdrava hrana je budućnost. Inače se bavim poljoprivredom i ovo mi nije strano. Apelovao bih na sve mlade ljude da rade jer u radu je spas. Nadam se da ću imati povrća za svoje potrebe, ali i nešto za prodaju", poručio je Delić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije