značajan lokalitet

Uskoro konkurs za izradu idejnog rješenja za Gradski park Crni Vrh

08.08.2023. 11:30 / Izvor: sa-c.net
centar

U pismu namjere Asocijaciji arhitekata u Bosni i Hercegovini zatraženo je pružanje konsultantskih usluga u vezi svih faza u raspisivanju i provođenju konkursa.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić uputio je pismo namjere Asocijaciji arhitekata u Bosni i Hercegovini u svrhu uspostavljanja saradnje na provođenju konkursa za izradu idejnog rješenja za Gradski park Crni Vrh, a cijeneći značaj ovog lokaliteta ne samo za Općinu, nego i za grad Sarajevo.

Ovo je samo još jedan u nizu primjera namjere ove lokalne zajednice da prilikom planiranja javnog gradskog prostora uvaži glas struke i volju građana, odnosno krajnjih korisnika javnog prostora. Na ovaj način građani će inicijalno svojim direktnim sugestijama, idejama i prijedlozima uticati na formiranje projektnog zadatka, a zatim u konačnici imati priliku i da odaberu projektno rješenje koje im se najviše dopada.

U pismu namjere Asocijaciji arhitekata u Bosni i Hercegovini zatraženo je pružanje konsultantskih usluga u vezi svih faza u raspisivanju i provođenju konkursa, koordinacija aktivnosti, priprema i raspisivanje konkursa, provođenje žiriranja i izbora prvorangiranog, drugorangiranog i trećerangiranog idejnog rješenja, javno oglašavanje u svrhu promocije konkursa i zaprimanja što većeg broja kvalitetnih prijava. Na kraju će biti organizirana izložba zaprimljenih idejnih rješenja.

"U Velikoj sali Općine Centar održana je javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna Regulacionog plana „Gradski park - Crni vrh“. Nosilac izrade Regulacionog plana je Zavod za planiranje Kantona Sarajevo. Saslušali smo mišljenja svih zainteresiranih strana i ono što smo shvatili jeste da građani ne žele gradnju na ovom lokalitetu. S tim u vezi odlučili smo cijeli proces vratiti na početak. Zajedno ćemo sa svim zainteresiranim stranama razmotriti i pronaći najprihvatljivije rješenje. U tom smislu smo uputili pismo namjere Asocijaciji arhitekata u Bosni i Hercegovini kako bismo zajedničkim angažmanom raspisali javni konkurs za odabir najboljeg idejnog rješenja za uređenje lokaliteta Gradskog parka Crni vrh. Građani će na kraju birati izgled tog lokaliteta, što je već postala praksa Opštine Centar. Mi ne kreiramo javni prostor sami. Isključivo slušamo i želimo slušati glas građanki i građana sa područja naše lokalne zajednice prilikom planiranja javnog prostora", pojasnio je Mandić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije