Brza cesta Lašva – Nević Polje

Zbog gradnje trase autoputa porodica Petraš postala talac u vlastitoj kući

19.10.2023. 09:32 / Izvor: Federalna.ba
kuća

Zbog svega su pisali JP Autoceste, pozivajući se na zakon koji propisuje širinu zaštitnog putnog pojasa od 30 metara.

Brza cesta Lašva – Nević Polje, čija je izgradnja počela na dionici dugoj oko pet kilometara, od Nević-Polja do ulaza u Vitez, za porodicu Petraš iz Nove Bile umjesto radosti noćna je mora.

Naime, za razliku od kuća s druge strane lokalnog puta koje su eksproprisane, njihova je zaobiđena. Iz Javnog preduzeća Autoceste FBiH kažu da ta kuća nije na trasi, a to što se nalazi u zaštitnom pojasu ne znači da treba biti eksproprisana. Za razliku od njih, Snježana Petraš kaže da im u vlastitoj kući života nema.

"Prvo je moj svekar počeo raditi ovu kuću, poslije smo nastavili suprug i ja i sad se pitamo gdje ćemo."

Ovako priču o brzoj cesti zbog koje je, kaže, prinuđena na borbu s vjetrenjačama koja traje od 2021. godine počinje Snježana Petraš, kojoj je vlastita kuća umjesto doma postala zatvor. Početkom radova, umjesto rijeke Lašve sada su joj prve komšije dvije ceste - jedna lokalna tek izgrađena i brza koja je u izgradnji. Svakodnevno prolaze desetina kamiona punih pijeska.

"Cijelo ljeto nismo u stanju izaći u svoje dvorište, kuća je izložena vibracijama, oštećena, doslovno se gušimo u prašini. Ne možemo ni da je očistimo, a ne možemo ni da izbjegnemo to silno udisanje prašine", ističe Snježana.

Zbog svega su pisali JP Autoceste, pozivajući se na zakon koji propisuje širinu zaštitnog putnog pojasa od 30 metara. Udaljenost od kuće Petraševih nismo mjerili, ali sudeći po odgovoru koji su dobili iz Mostara, oni sigurno jesu, potvrđujući da je udaljenost dvostruko manja. I u tom pojasu su objekti s desne strane kuće Petraševih obuhvaćeni elaboratom eksproprijacije.

Njihova, kako piše, između ostalog, u odgovoru JP Autoceste nije - "jer nije na trasi, a to što je u zaštitnom pojasu ne znači da treba biti niti da može biti eksproprisana".

Brojne su inspekcije dolazile i svojim rješenjima potvrđivale navedene činjenice, te ih upućivale na privatnu tužbu, što su i učinili.

Adis Ribić, advokat koji ih zastupa, baš kao i još jednu porodicu na ovoj trasi, kaže da je prije sudskog postupka od JP Autoceste FBiH zatražio isti tretman za njih kao što je prema nekretninama iza, ispred i u blizini ovih kuća.

"Tada sam dobio odgovor da te dvije nekretnine nisu bile predviđene u elaboratu eksproprijacije vjerovatno zbog neizlaska na teren ljudi koji rade te projekte", ističe Ribić.

Ako je to tako, onda je jedna linija povučena olovkom zagorčala život Snježaninoj porodici. Pa umjesto uživanja u kući koju su gradile dvije generacije danas se iza zatvorenih vrata pitaju kamo će.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije