Nakon nekoliko godina zastoja

Početak intenzivnog razvoja Distrikta: Usvojeno sedam prostorno-planskih dokumenata

25.01.2024. 08:29 / Izvor: Fena
Brčko

Vlada Brčko distrikta BiH na sjednici održanoj u srijedu, odobrila je regulacijske planove "Ficibajer", "Kolobara II" i "Klanac".

Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj u srijedu, na prijedlog Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne odnose, odobrila je regulacijske planove "Ficibajer", "Kolobara II" i "Klanac".

Na prijedlog istog odjeljenja odobren je i urbanistički projekat "Ciglane", Izmjene dijela izmjena Regulacijskog plana dijela stambenog naselja "Mujkići II", izmjena Regulacijskog plana dijela stambenog naselja "Rijeke II" kao i izmjena i dopuna Regulacijskog plana stambenog naselja "Š".

Gradonačelnik Distrikta Zijad Nišić kazao je da su ovi prijedlozi usvojeni nakon nekoliko godina zastoja, priopćeno je iz brčanske Vlade.

"Ovi planovi trebaju pratiti sve zahtjeve građana i bit će prilagođeni novim principima i zahtjevima Europske unije, tzv. urbanoj mobilnosti i energetskoj tranziciji. Usvajanjem podzakonskih akata uskladit će se dizajn i ambijent lokalne zajednice s europskim standardima", kazao je Nišić.

Naglasio je da kapitalni proračun za ovu godinu iznosi 120 milijuna.

"Usvajanjem ovih planova ostvareni su uvjeti da Brčko bude veliko gradilište. Ovi dokumenti su podložni promjenama i mi ćemo pratiti potrebe građana i gospodarstva. Smatram da je ovo početak intenzivnog razvoja Distrikta", kazao je gradonačelnik.

Šef Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne odnose Suvad Mašić podsjetio je da je regulacijski plan "Ficibajer" u izradi bio još od 2013. godine, dok su tri regulacijska plana bila u izradi od 2017. godine.

"Ova rješenja nisu idealna, ali nisu konačna. Radit ćemo na ispravkama kad su u pitanju putevi, biciklističke staze, a imali smo i primjedbu na planiranje plinovoda. Trudimo se biti na usluzi građanima i gospodarstvu i to je pravac kojim ćemo ići", kazao je Mašić.

Odobrene odluke upućuju se Skupštini Distrikta na razmatranje i usvajanje.

Vlada Brčkog dala je suglasnost Jedinici za implementaciju projekta "Luka Brčko" (PIU) za nastavak projekta kroz kreditna sredstva Europske banke za obnovu i razvoj.

Na prijedlog Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu usvojen je Godišnji plan upravljanja šumama u privatnom vlasništvu na području Brčkog za 2024. godinu. Na prijedlog istog odjeljenja imenovan je i član Radne grupe za podršku ekspertima projekta za izradu fitoportala za potrebe BiH.

Na sjednici je utvrđeno da je 24. godišnjica Brčkog distrikta BiH manifestacija od posebnog interesa za Distrikt, te su odobrene tekuće donacije i Program utroška sredstava za obilježavanje ovog događaja.

Članovi Vlade usvojili su i Zaključak o davanju suglasnosti na nacrt pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Policije Distrikta.

Dana je suglasnost Razvojno-garantnom fondu Brčkog za potpisivanje prijedloga Ugovora o partnerstvu s gradom Loznica (Republika Srbija) i Institutom za razvoj i inovacije, sa sjedištem u Beogradu za realizaciju projekta NESESER (NEwly established Start-up Enterprise SERvices).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije