Kvalitetan životni ambijent

Kod Doma oslobodilaca na Žuči gradi se street workout park, još jedno mjesto za omladinu

19.02.2024. 16:16 / Izvor: Akta.ba
NG
OTVORI GALERIJU

Osim street workout parka, kod Doma oslobodilaca ranije je izgrađen park sa gumenom podlogom, namijenjen djeci mlađeg uzrasta.

U Općini Novi Grad Sarajevo, u neposrednoj blizini Doma oslobodilaca na Žuči, započela je izgradnja street workout parka za vježbanje omladine, tinejdžera i odraslih osoba.

"Bit će to još jedan sadržaj za naše sugrađane koji budu željeli slobodno vrijeme koristiti na kvalitetan i zdrav način, vježbajući i družeći se", navod eiz ove Općine. 

Posjetiocima street workout parka na raspolaganju će biti sprave koje omogućavaju gimnastičke, ali i obične vježbe.

Od sprava za vježbanje bit će postavljeno horizontalno vratilo, paralelne prečke, horizontalne ljestve, švedske ljestve, sklekovi, trokut vratilo, kosa klupa i trovisinsko vratilo malo.

Pored navedenih sprava, bit će postavljene i parkovske klupe i korpe za otpatke.

Park će biti ograđen panelnom ogradom, a gradit će se u dva nivoa, sa gumenom podlogom i pristupnim stazama.

"Izgradnjom parkova, sportskih i dječijih igrališta Općina Novi Grad Sarajevo građanima nastoji obezbijediti kvalitetniji i ugodniji životni ambijent.", navodi se. 

U proteklom periodu street workout park izgrađen je u ulici Trg Sarajevske olimpijade u MZ "Dobrinja D" na zadovoljstvo mnogobrojne omladine koja slobodno vrijeme koristi upravo vježbajući u parku.

Takođe, u proteklom periodu na brdu Žuč izgrađen je Dom oslobodilaca sa historijskim muzejom i restoranom, gdje posjetioci mogu popiti kafu uživajući u prekrasnom pogledu na grad Sarajevo, koji se pruža sa ovog historijski važnog mjesta, mjesta odakle se branila sloboda naše općine, grada i države Bosne i Hercegovine.

"Upravo zbog te činjenice, Općina Novi Grad Sarajevo, nastoji očuvati sjećanje na herojsku borbu hrabrih vitezova, iskazati poštovanje i zahvalnost onima koji su položili život za odbranu države od agresora, ali i preživjelim boracima, ratnim vojnim invalidima, svim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH, te budućim generacijama ostaviti trajni pomen na dešavanja iz naše bliske historije.", stoji u saopćenju. 

Dom oslobodilaca, u čijoj blizini se gradi street workout park, ulazna je kapija za Memorijalni centar koji se gradi na Golom Brdu, samo nekoliko kilometara dalje, a gdje je u toku  izgradnja spomenika "Krila slobode" velikog monumenta raspona 25 i 16 metara visine, koji je dio Memorijalnog kompleksa Žuč.

Osim street workout parka, kod Doma oslobodilaca ranije je izgrađen park sa gumenom podlogom, namijenjen djeci mlađeg uzrasta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije