GRADSKI SIMBOL

U Banjoj Luci počela realizacija vrijednog projekta, Kastel dobiva najsavremeniju rasvjetu

20.03.2024. 13:27 / Izvor: Akta.ba
kastel

Riječ je o vrijednom projektu, u okviru kojeg će Kastel dobiti najsavremeniju rasvjetu.

U Banjoj Luci su danas počele aktivnosti u okviru realizacije jednog od najvećih projekata – osvjetljenja tvrđave Kastel.

"Započeli smo radove, koji su već davno prije trebali biti urađeni, a u koji će u konačnici osvijetliti naš Kastel koji će sa uređenim obalama Vrbasa, novim parkom na kružnoj raskrsnici postati jedna potpuno nova ambijentalna cjelina i nova razglednica našeg grada", poručio je Draško Stanivukovć, gradonačelnik, istakavši da će na ovaj način svi posjetioci moći uživati u razgledanju tvrđave i u večernjim satima.

banjaluka

Dodao je da je riječ o vrijednom projektu, u okviru kojeg će Kastel dobiti najsavremeniju rasvjetu, a ovi radovi će biti završeni za manje od dva mjeseca.

Kako je kazao, zaista je nejasno kako su prethodnici dopustili da jedan ovakav kulturno-historijski simbol grada decenijama bude u mrklom mraku.

"Dok istovremeno radimo projekte vodosnabdijevanja, izgradnje saobraćajne infrastrukture i brojne druge važne projekte, trudimo se da radimo i na očuvanju naše kulturno-historijske baštine. Uvjeren sam da će završetkom ovog projekta ovaj simbol našeg grada vratiti svoj stari sjaj", rekao je Stanivuković.

Također je naglasio da se osim projekta osvjetljenja radi na tome da bude nastavljena rehabilitacija i očuvanje zidina ove tvrđave, kao i obnova kasarne i artiljerije.

"Spremni smo i uložićemo sve naše napore s ciljem očuvanja ove značajne kulturno-historijske baštine", istakao je Stanivuković.

Gradonačelnik je također naglasio da je plan da tvrđava Kastel postane zasebna ustanova kulture, te da je već urađen neophodni elaborat.

"Tvrđava Kastel trenutno je pod upravom Banskog dvora, a plan je da ovo postane ustanova koja će imati svoj sopstveni menadžment koji će raditi na razvoju svojih potencijala", zaključio je Stanivuković.

Ranije su očišćene zidina tvrđave Kastela odnosno uklonjena je divlja vegetacija, koja je uništavala kamene strukture bedema.

kastel

Podsjećamo, prošle godine je raspisan tender za rekonstrukciju tvrđave, a kao najpovoljniji ponuđač izabrana je firma ABC SOLUTIONS iz Banja Luke.

Grad je za ove namjene izdvojio oko 800.000 KM. Tada je u tenderskoj dokumentaciji navedeno da se planira nabavka i ugradnja 13 komada samostojećih ormara za javnu rasvjetu od izolacionog materijala kompletno ožičenog.

Također, planirana je i nova rasvjeta i to nabavka i montaža 41 svjetiljke za rasvjetu pješačkih staza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije