Usvojena Odluka o izmjeni Prostornog plana KS-a

24.05.2017. 14:22 / Izvor: Fena
Usvojena Odluka o izmjeni Prostornog plana KS-a

Ukoliko se usvoji ovaj plan, doći će drastičnog smanjenja poljoprivrednog zemljišta i povećanje građevinskog, smatraju iz opozicije.

Poslanici Skupštine Kantona usvojili su odluke o usvajanju B-faze i izmjena i dopuna Prostornog plana KS-a za period od 2003. do 2023. godine s Odlukom o njihovom provođenju, zbog promjene stanja u prostoru koje je predočio Zavod za planiranje razvoja KS-a u Izvještaju o stanju u prostoru.

Više inicijativa za njegovu izmjenu pokrenule su i lokalne zajednice, prije svih općine Novo Sarajevo i Novi Grad, obrazlažući to prioritetnim usaglašavanjem s novonastalim potrebama.

Poslanik Naše stranke Edin Forto kazao je da je ovo dokument koji odražava način na koji aktuelna Vlada vidi područje kojim raspolaže. Istakao je da se ovim dokumentom upravlja poljoprivrednim i građevinskim zemljištem, vodom, šumama i rudom.

"Ukoliko se usvoji ovaj plan, doći će drastičnog smanjenja poljoprivrednog zemljišta i povećanje građevinskog. Želimo npr. da Barice ostanu poljoprivredno zemljište i nemamo povjerenja da će sve biti urađeno kako treba", naglasio je.

Nezavisni poslanik Mirsad Pindžo u izlaganju kritikovao je usvajanje plana, ističući da će se na ovaj način graditi na bilo kojem šumskom, vodovodnom ili bilo kojem drugom zemljištu.

Premijer Kantona Sarajevo kazao je da se građevinskim zemljištima ne smiju smatrati samo zgrade koje će izgraditi neki investitor, već da su to i parkovi ili dječija igrališta koji se ne smiju graditi na poljoprivrednom zemljištu te da su svi prijedlozi bolji od postojećeg stanja. 

Direktor Zavoda za planiranje razvoja KS-a Hamdija Efendić objasnio je razliku između građevinskog i poljoprivrednog zemljišta ističući da vodovodno zemljište ni po koju cijenu neće biti smanjeno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije