Vlada Kantona Sarajevo predstavila tri velika projekta na EBRD konferenciji

08.05.2019. 09:36 / Izvor: Akta.ba

„ Da bismo postali uspješna sredina moramo postati uspješna poslovna destinacija „kaže premijer Kantona Sarajeva, Edin Forto.

Godišnja skupština Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD) je započela juče u Sarajevu.

Na  press konferenciji koju je Vlada Kantona Sarajevo upriličila u sklopu početka navedene skupštine, predstavnici Vlade su prezentirali tri projekta za koje vjeruju da su od velikog značaja za građane KS te da će privući pažnju investitora.

Premijer Kantona Sarajeva, Edin Forto, izjavio je da Sarajevo mora biti grad u kojem ljudi koji imaju novac iz cijele BiH, zemalja regije, Evrope i svijeta žele da žive u Sarajevu te da je to osnovni preduslov za razvoj biznisa i otvaranja novih radnih mjesta.

"EBRD konferencija je odlična prilika da se Sarajevo prezentira kao poslovna destinacija, da ovdje mogu imati uspješne biznise te da im se prezentiraju koristi blizine EU tržišta. Da bismo postali uspješna sredina moramo postati uspješna poslovna destinacija", stava je Forto.

Projekti kojima Vlada KS želi privući investitore na ovogodišnjoj EBRD konferenciji su inovacijsko- tehnološki park na Šipu, edukacioni i rekreacioni eko kamp na Bijambarama i privatizacija i revitalizacija hotela Igman.

Direktor Zavoda za izgradnju KS Mirza Hulusić kao ključan strateški projekt ističe „Biznis zonu Šip“, odnosno inovacijsko- tehnološki park.

"Spremna je sva infrastruktura, sve je spremno, projekat samo čeka investitore. Radi se o projektu koji predviđa 85 000 m2 kombinovanog prostora gdje bi bile smještene sve IT kompanije iz Sarajeva.", kaže Hulusić.

Ministar finansija KS Amel Kovačević, EBRD u BiH smatra dugogodišnjim pouzdanim partnerom u rekonstrukciji i obnovi različitih kulturnih objekata širom BiH.  

"Kao domaćini želimo skrenuti pažnju na svoj grad, na naše prirodne ljepote i kulturno-historijsko naslijeđe ali i ekonomske potencijale našeg grada, kantona i države. Sarajevo će uz Tehnološki park postati mala silikonska dolina u kojoj će biti smješteni informaciono-tehnološki kapaciteti grada, sve IT kompanije iz Sarajeva na jednom mjestu u cilju bolje produktivnosti i obrazovanja.", kaže Kovačević.

Ministar privrede KS, Haris Bašić kaže da se Vlada kontinuirano trudi na različite načine privući pažnju investitora, te da žele promijeniti sliku Kantona koji nije dovoljno prepoznat kao prostor vrijedan većih ulaganja, investiranja i poslovne saradnje.

"Turizam je blooming industrija u našem Kantonu i općenito u BiH i nadamo se da ćemo osigurati investitore koji znaju šta je zimski turizam, znati prepoznati njegov značaj a to planiramo kroz projekat revitalizacije i privatizacije Hotela Igman koji dugo godina nije uspješno realiziran.", kaže Bašić.  

Premijer Forto za projekat edukacionog i rekreacionog eko kampa na Bijambarama, kaže da Vlada uveliko sarađuje sa Općinom Ilijaš u ovom smjeru i da su ispunjeni svi preduslovi za  investiranje u ovaj komplesk od 76,100 m2 prostora.

Ministar saobraćaja KS, Adnan Šteta, podsjetio je na niz projekata koje je Kanton Sarajevo već pokrenuo sa EBRD-om a koji su u završnim fazama realizacije.

Istakao je da Ministarstvo saobraćaja KS trenutno radi na dva projekta iz polja saobraćaja od kojih je jedan vezan za  cestovnu infrastrukturu a drugi za javni prevoz.

"Javni prevoz je poznata problematika u KS i kroz dogovor i aranžman sa EBRD-om planiramo pokrenuti rekonstrukciju kompletne pruge od Marijin dvora do Ilidže, što predstavlja oko 26 km u oba smjera. Takođe, planiramo i kupovinu novih trolejbusa i tramvaja i taj projekat će koštati 35 miliona eura. Zadnja obnova pruge u KS je bila prije 40 godina a zadnji tramvaji i trolejbusi su kupljeni prije Olimpijade što dovoljno govori o bitnosti ovih projekata.", pojašnjava Šteta.  

Kad je cestovna infrastruktura u pitanju, kaže da se Vlada ima dogovor od 38 miliona eura za izgradnju tunela Kobilja glava te da se čeka raspisivanje javnog poziva kao preduslova implementacije koju planiraju u prvoj polovini naredne godine.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture, Srđan Mandić, se osvrnuo i na stopiranu odnosno prolongiranu realizaciju projekta rekonstruje vodovodne mreže u KS upravo u saradnji sa EBRD-om.  

Kaže da je to zasigurno jedan od najvećih EBRD kreditnih aranžmana u KS od 25 miliona eura a koji je  zbog proceduralnih protokola i nespremnosti lokalnih kompanija da ispoštuju vrlo komplikovane procedure koje nalaže EBRD pri apliciranju na tendere, došao u fazu prolongiranja ali ne i odgađanja realizacije.

"Imamo kašnjenje ali očekujemo da će se taj proces u ovoj godini obnoviti i da će se brzo krenuti u relizaciju prve faze koja je preduslov za dalje. Projekat uključuje rekostrukciju tri ključne pumpne stanice i rekostrukciju oko 7 km vodovodne mreže od Bačeva do centralnih dijelova grada.", kaže Mandić.

Na postojanje velikog uticaja korupcije i loših zakonskih rješenja koja su veliki problem za mala i srednja preduzeća u kontekstu onoga što Vlada KS može uraditi da se privredna atmosfera poboljša, Forto kaže da je Vlada KS imala posebnu sjednicu koja je bila usmjerena na razgovore o tim problematikama sa Udruženjem poslodavaca BiH te da je jedan od zaključaka sjednice, a koji je Vlada usvojila, formiranje Radne grupe za reviziju svih parafiskalnih nameta.

"Ukidanje suvišnih parafiskalnih nameta, pojednostavljenje procedura i svega drugog što bude u nadležnosti kantonalne vlade, bit će prioritet ove Vlade u mandatu.", zaključuje Forto.  

Vlada je pripremili i brošuru "Investirajte u Kanton Sarajevo" na bosanskom i engleskom jeziku koja sublimira sve mogućosti za investiranje u KS kojom se nadaju dodatno zaintrigirati investitore.

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije