Vlakovo se širi za još 2.050 mjesta

29.04.2020. 08:29 / Izvor: Oslobođenje
Vlakovo se širi za još 2.050 mjesta

Gradsko groblje Vlakovo, kao najveće i najuređenije groblje, ostalo je jedino u KS-u koje je moguće širiti u svrhu obezbjeđenja novih grobnih mjesta.

Gradsko groblje Vlakovo, kao najveće i najuređenije groblje, ostalo je jedino u KS-u koje je moguće širiti u svrhu obezbjeđenja novih grobnih mjesta. Naime, nedostatak mjesta za sahranjivanje bio je konstantni problem s kojim se KJKP Pokop susretao posljednjih godina te je, upravo iz tog razloga, i otkupio desetine hiljada kvadratnih metara.

Regulacioni plan

Prije tri godine otkupljena su 53.053 kvadratna metra za proširenje groblja Vlakovo, a za I fazu proširenja iskorišteno je 17.000 kvadratnih metara. Ova prva faza izgradnje je završena i formirano je 1.207 grobnih mjesta te su ukopi na ovom dijelu već počeli. Na ovom dijelu terena urađena je i ograda, kao i kompletna infrastruktura u skladu s regulacionim planom. Radove je izvodila firma Manjo d.o.o. Sarajevo, a završeni su u roku.

"U pripremi je ugovaranje II i III faze radova na preostaloj površini od 18.000 kvadratnih metara, gdje će biti formirano još 2.050 grobnih mjesta. I na kraju ostaje IV faza na još 18.000 kvadratnih metara i s 1.373 grobna mjesta", kazao je za Oslobođenje Goran Cerić, generalni direktor KJKP Pokop.

Kapele

Pored proširenja groblja na dijelu za koji postoji glavni projekat, u toku su pripreme i za projekat proširenja Aleje veterana.

"Za ovo proširenje potrebno je otkupiti dodatno zemljište i taj proces je u toku. Na ovom prostoru planirana je i izgradnja memorijalnog trga Aleje veterana s kapelama, sanitarijama i ostalim potrebnim prostorijama. Predviđena je izrada projekta za trg i objekat, a projektna dokumentacija za proširenje grobnih polja radiće se u skladu s regulacionim planom. U skladu s ovim proširenjima, planirana je kompletna infrastruktura koja će se spojiti s već izvedenim grobnim poljima i saobraćajnicama", istakao je Cerić.

KJKP Pokop ne staje s poslom ni u vanrednim okolnostima vezanim za koronavirus, te su tako, kako je naglasio direktor Cerić, u pripremi novi projekti za program javnih investicija Kantona Sarajevo za 2021-2023.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije