Za 16 mjeseci okončano 77 predmeta stečaja

20.10.2017. 11:28 / Izvor: SRNA
Za 16 mjeseci okončano 77 predmeta stečaja

Učesnicima su se kroz brojne sesije obratili neki od najznačajnijih pravnih eksperata u BiH.

Primjenom novog Zakona o stečaju u Republici Srpskoj je u svega 16 mjeseci okončano 77 predmeta stečaja od ukupno 225 pokrenutih, a na osnovu 11 procesa restrukturisanja zadržano je gotovo 600 radnih mjesta, izjavio je sudija Okružnog privrednog suda u Banjaluci Nedeljko Milijević na 12. Savjetovanju iz oblasti građanskog prava koje je održano na Jahorini.

"Proces restrukturisanja odgovara procesu predstečajne nagodbe kakvu poznaje zakonodavstvo susjednih zemalja. Moguće ga je primjenjivati tamo gdje finansijski položaj kompanije omogućava da se, uz korekcije otplate dugova i efikasno korištenje raspoložive imovine, izmire obaveze u skladu sa dogovorenim rokovima dospjeća", naveo je Milijević.

O iskustvima u primjeni novog Zakona o stečaju Republike Srpske, te o primjeni Zakona o stečajnom postupku Federacije BiH i aktivnosti na donošenju novog zakona, osim Milijevića, govorio je stečajni sudija Hakija Zaimović.

Savjetovanje je održano pod motom "Aktuelna pitanja iz oblasti građanskog prava u BiH, teorija-praksa".

U okviru Okruglog stola posvećenog privredi, o aktivnostima na izradi zakona o dobrovoljnom finansijskom restrukturisanju govorila je direktor Privredne komore Republike Srpske Dragica Ristić.

Učesnicima su se kroz brojne sesije obratili neki od najznačajnijih pravnih eksperata u BiH.

Tehničku podršku organizaciji ovogodišnjeg Savjetovanja iz oblasti građanskog prava pružila je Grupacija Svjetske banke i Ambasada Švajcarske u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije