Za mjesec počinje proizvodnja u Ciglani

12.03.2018. 11:43 / Izvor: Oslobođenje
Za mjesec počinje proizvodnja u Ciglani

Pozitivne vijesti dolaze iz opštine Bosansko Grahovo. Ciglana koja je godinama bila zatvorena za mjesec bi trebala početi sa radom.

Pozitivne vijesti dolaze iz opštine Bosansko Grahovo. Ciglana koja je godinama bila zatvorena za mjesec bi trebala početi sa radom, potvrdio je za Oslobođenje Duško Radun, načelnik Opštine Bosansko Grahovo.

KUPCI

Prema njegovim riječima, otvaranje Ciglane je trebalo biti i ranije, ali su ga prolongirali snijeg i niske temperature zraka.

Ciglana, koja je osnovana 1977. godine, privatizovana je 2006. od njemačkog investitora koji je pokrenuo proizvodnju, ali se iz svega povukao 2009. kada je u Ciglani i otvoren stečajni postupak.

"Od otvaranja stečajnog postupka javljalo se mnogo potencijalnih kupaca, ali mislim da smo izabrali najboljeg, kompaniju Trio Trade u vlasništvu porodice Madžarić iz Aleksandrovca kod Banje Luke, koja je dosad uložila preko milion KM", kazao nam je Radun, dodajući kako je bitno da su izmirene sve zaostale obaveze prema radnicima, uplaćeni su svi doprinosi te im je uvezan staž.

Kako je naglasio Radun, posao u Ciglani trebalo bi dobiti 50 osoba.

"Plan je da u prvoj fazi bude zaposleno 35 radnika, a nakon što Ciglana krene sa proizvodnjom u punom kapacitetu, očekuje se zapošljavanje još 15 osoba još 15 osoba", naglasio je Radun, dodajući da će prioritet u zapošljavanju imati bivši radnici te ostali nezaposleni sa područja Grahova.

BENEFITI

On je ovom prilikom istakao značaj ovakve investicije koja će značiti otvaranje 50 radnih mjesta, što je jako puno za jednu ovako malu opštinu. Kako je dodao Radun, to je isto kao kada bi se u Sarajevu i Banjoj Luci zaposlilo 5.000 osoba.

"Osim ovih benefita, novozaposlenih radnilca, tu su i drugi kao što su dolazak novih investicija. Naime, već imamo upite i drugih investitora za ulaganje na područje Bosanskog Grahova, što nam je jako drago jer potencijala imamo, a jedan od značajnijih svakako je i blizina EU, odnosno granice sa Hrvatslcom, što je investitorima jako privlačno", kazao je Radun.               

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije