Za subvencije privredi Banja Luka izdvaja oko milion​ KM

07.01.2019. 12:35 / Izvor: SRNA
Za subvencije privredi Banja Luka izdvaja oko milion​ KM

Na području Banjaluke registrovana su 4.234 preduzetnika, a najbrojnije djelatnosti su trgovinske i ugostiteljske. 

U ovogodišnjem budžetu grada Banja Luka planirano je 922.000 KM za subvencije privrednicima - za povećanje produktivnosti i konkuretnosti, te 100.000 KM za opremanje kabineta srednjih stručnih škola za nova zanimanja, odnosno obezbjeđenje deficitarne radne snage, rečeno je Srni u gradskom Odjeljenju za privredu.

Načelnik ovog odjeljenja Radenko Komljenović rekao je da su na području BanjaLuke registrovana 4.234 preduzetnika, a najbrojnije djelatnosti su trgovinske i ugostiteljske. 

On je naveo da je u prošloj godini registrovano 608 samostalnih preduzetnika, dok je djelatnost prestalo da obavlja 538.

Komljenović je naglasio da je Banja Luka uradila mnogo na unapređenju poslovnog okruženja, a od maja 2015. godine je i nosilac BFC certifikata /certifikata povoljnog poslovnog okruženja/.

On je istakao da je ovaj certifikat pečat kvaliteta koji je u kratkom roku postao široko priznat pokazatelj efikasne lokalne administracije i povoljne investicione klime u jugoistočnoj Evropi.

Komljenović je rekao da su pojednostavljene procedure za registraciju preduzetnika, za šta je potrebno 24 časa od predaje kompletnog zahtjeva. 

"Preduzete su i mjere stimulisanja razvoja preduzetništva projektima povećanja produktivnosti i konkurentnosti privrednika i samozapošljavanja. Smanjeni su i parafiskalni nameti za preduzetnike. Preduzetnici koji prvi put pokreću posao oslobođeni su plaćanja takse", naveo je Komljenović.

Prema njegovim riječima, formirana je i Poslovna zona "Ramići-Banja Luka", koju čine uređeno građevinsko zemljište spremno za investitore i objekti za iznajmljivanje i prodaju, a u pripremi je poslovna zona "Jelšingrad". 

Komljenović je rekao da je u Odsjeku za lokalni ekonomski razvoj osnovan Centar za investitore radi pružanja pomoći investitorima u pokretanju biznisa, registraciji privrednih subjekata, kao i dobijanju dozvola za građenje, dozvola za rad i rješavanju drugih pitanja iz nadležnosti Gradske uprave. 

On je napomenuo da je stranka ukoliko prvi put podnosi zahtjev za registraciju preduzetnika oslobođena plaćanja gradske administrativne takse, a ako je već bila registrovana kao preduzetnik plaća 32 KM. 

Komljenović je dodao da isti iznos takse od 32 KM plaća preduzetnik po zahtjevu za prestanak obavljanja djelatnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije