Tržište osiguranja u FBiH: Rast premije, najzastupljenije autoosiguranje

02.03.2022. 09:52 / Izvor: Fena
osiguranje

Društva za osiguranje u Federaciji BiH u januaru su zaračunala 48,18 miliona KM premije, što je više za 9,6 posto u odnosu na januar prošle godine.

Društva za osiguranje u Federaciji BiH u januaru su zaračunala 48,18 miliona KM premije, što je više za 9,6 posto u odnosu na januar prošle godine.

Podaci Agencije za nadzor osiguranja Federacije BiH pokazuju da je u neživotnim osiguranjima ostvarena premija iznosila 37,62 miliona KM i zabilježila je rast 7,3 posto. Rast u neživotnim osiguranjima zadržan je otprilike na nivou decembra 2021. godine što je očekivano jer je većina vrsta osiguranja sa značajnom premijom zadržala rast.

Osiguranje robe u prijevozu imalo je pad od 5,6 posto (sa ostvarenom premijom od 2,2 miliona) i to je jedina vrsta osiguranja gdje je premija značajnija, a da je na kraju prošle godine imala pad. U januaru ova vrsta osiguranja ostvaruje značajan rast od oko 20 posto, ali je moguće da je to posljedica neke police koja je zaključena u januaru sa većim iznosom premijskog prihoda.

U januaru ove godine najzastupljenije i dalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila sa zaračunatom premijom od 18,21 miliona KM i bilježi rast od sedam posto. Kada je riječ o premiji u oblasti neživotnih osiguranja na području Federacije BiH, u januaru je najveći rast imalo osiguranje raznih finansijskih gubitaka od 68,9 posto, a ukupna zaračunata premija bila je 466 hiljada KM. Što se tiče ostalih vrsta osiguranja sa značajnijom premijom, kod osiguranja imovine od požara zabilježen je rast od oko 16 posto.

Rast kod premija životnog osiguranja bio je 18,5 posto, a u januaru je ukupno iznosila 10,55 miliona KM. Klasično životno osiguranje zabilježilo je rast od 18 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital