Banjalučki umjetnici na karnevalu u Rio de Janeiru

20.02.2012. 15:37 / Izvor: eKapija.ba
Banjalučki umjetnici na karnevalu u Rio de Janeiru

Pet banjalučkih umjetnika otputovali su u Rio de Žaneiro, gdje će u okviru najvećeg karnevala na svijetu u periodu od 17. do 23. februara nastupati kao predstavnici Banje Luke, Republike Srpske i BiH.

Tim čine članovi Udruženja građana "Afrodizijak", odakle dolaze Darko Đekić i Damir Marjanović, Milan Aćimović iz Udruženja "Sopot", Dejan Ilić iz Udruženja za razvoj urbane kulture i Nemanja Mićević predstavnik iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Oni su pozvani na nedavno održanom izboru i selektovanju gostiju iz inostranstva, ispred glavne i najveće škole za predvođenje karnevala pod nazivom "Mangueira", koja je ujedno i najstarija škola sambe u Južnoj Americi.

Njihova praksa odnosi se na biranje i pozivanje različitih umjetnika iz drugih zemalja kako bi karneval, od ogromnog značaja za njihovu zemlju, kulturu i tradiciju, bio upotpunjen raznim bojama svijeta.

U okviru karnevala organizator obezbjeđuje pozvanim umjetnicima prostor i prateću opremu za muzičke nastupe i performanse na više lokacija u Rio de Janeiru.

Svi predstavnici iz Banjaluke, koji se bave muzikom, dizajnom i fotografijom, čine delegaciju umjetnika u zajedničkim performansima, a predstavnici su naše tradicije, kulture, dizajna i kompozicija s jakim autorskim pečatom na profesionalnom nivou već dugi niz godina.

Grad Banja Luka je obezbijedio neophodna finansijska sredstva za troškove puta, kako bi se delegaciji domaćih umjetnika omogućilo da promoviše Banju Luku i Republiku Srpsku na najvećem karnevalu na svijetu, navodi se u saopštenju gradske uprave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza