Kapital / IZVJEŠTAJI

Aerodrom Sarajevo: Do kraja godine moguć gubitak preko 13 miliona KM

18.06.2020. 13:47 / Izvor: SRNA

Uprava Aerodroma Sarajevo uputila je dopis Vladi Federacije BiH FBiH u kom je obavještava da epidemija virusa korona prouzrokovala gubitke ovoj kompaniji, koji su u pet mjeseci iznosili više od pet miliona KM, te da se očekuje da do kraja godine iznosi 13,3 miliona KM.

U dopisu je navedeno da je broj putnika u martu manji za 58 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te da su plate zaposlenima smanjene za 30 odsto, kao i da je sve manje letova, ali i da se očekuje pad prihoda naredne tri godine. 

Iz Uprave naglašavaju da su do kraja godine planirani rashodi veći od 32 miliona KM, da su redukovali investicije u iznosu od 18,8 miliona KM, te da će, najvjerovatnije, biti i otpuštanja radnika.

U dopisu je navedeno da od Vlade FBiH, kao stoodstotnog vlasnika ove kompanije, očekuju ozbiljnu i bespovratnu pomoć, ali i različite vrste podsticajnih mjera i za avio-kompanije, kako bi iz vanredne situacije izašle bez nepopravljivih posljedica i koliko-toliko vratile u redovne tokove poslovanja. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital